Imamović najavljuje radikalne promjene u bh. košarci

Radiosarajevo.ba
Imamović najavljuje radikalne promjene u bh. košarci
Foto: Fotoservis

Svjesni smo činjenice da u našoj državi veliki broj talenata napušta zemlju, zbog boljih uslova koji im se negdje drugdje nude. Razlog tome je neadekvatan rad klubova, ulaganja sredstava u sve osim u talente i politika da lakše ulagati i u polovne strance, nego nastojati zadržati kvalitetne igrače kojih ova zemlja zaista ima.

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Nihad Imamović zbog toga najavljuje radikalan prijedlog - ograničavanje broja stranaca u klubovima na dvojicu, uključujući igrače iz Srbije i Hrvatske, koji su do sada imali povlašten status, jer nisu spadali pod kvotu stranaca.

"To će biti moj stav na sjednici Upravnog odbora, koju smo zakazali za 13. septembar. Pojedinci podržavaju moj prijedlog, drugi ga prihvataju s rezervom... Vidjet ćemo šta će se desiti, možda nađemo i neki kompromis, ali ništa nauštrb bh. košarke - kaže Imamović za Dnevni avaz.

Krah i novine u reprezentaciji

A kada je riječ o reprezentaciji u kojoj već imamo tri naturalizovana igrača (bekovi Terrell Castle, J. R. i Henry Domercant) Imamović kaže kako bi ovoj trojki do baraža u avgustu iduće godine bilo dobro prikljićiti još jedno ime.

Od izlaska na međunarodnu scenu bh. košarka je posebno nakon kvalifikacija pokazala da je spala na niske grane, najviše zahvaljujući odsustvu vizije i angažmana većeg dijela Upravnog odbora. Imamović, kako piše Avaz ne spori odgovornost UO-a, čak priznaje da je rad spao na "dvojicu-trojicu ljudi" i da će insistirati na tome da se "sredi stanje u kući, odnosno u kancelariji i Upravnom odboru". Ipak, kao i u svemu u ovoj državi, i ovdje postoje limitirajući faktori...

"Članove Odbora imenuju entitetski i regionalni savezi i na to ne možemo utjecati. Možemo, međutim, tražiti jedinstvo kada je riječ o ključnim stvarima, znači o finansiranju reprezentacija, propozicijama i sistemu takmičenja, broju stranaca...", kaže Imamović.

Predsjednik KSBiH vjeruje da će dio problema biti riješen imenovanjem novog generalnog sekretara Haruna Mahmutovića. Što se tiče selektorske pozicije, Imamović ne vidi razlog zbog kojeg Sabit Hadžić ne bi trebao nastaviti s radom, te dodaje kako će na sjednici predložiti da Hadžić ostane, jer je njegova krivica u svemu najmanja.

Klubovi duguju 250.000 maraka

Posebna tačka dnevnog reda na sjednici Upravnog odbora bit će i dugovanja klubova prema Savezu na ime kotizacija. Kako saznaje Dnevni avaz radi se o 250.000 maraka.

Bude li KSBiH dosljedan u provođenju odluke da niko neće dobiti dozvolu za takmičenje dok ne izmiri dugove, Prvenstvo BiH u oktobru moglo bi početi bez barem pet ili šest klubova.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije