Howard zasjenio Mourningovo penzionisanje

Radiosarajevo.ba
Howard zasjenio Mourningovo penzionisanje

Dwight Howard postao je najmlađi igrač u istoriji NBA lige s 5,000 skokova u karijeri s 23 godine i 112 dana, srušivši tako Chamberlainov učinak koji je isto postigao s 25 godina i 128 dana. Howard je ubacio 22 koša uz čak 18 skokova i tako pridonio velikoj noći velikih centara.

Naime, dok je Mourningov dres polako stizao pod svod American Airlines Arene, na klupi Magica, osim Howarda, koji je na putu da postane veliki igrač, stajao je i pljeskao Howardov mentor i nekoć veliki Mourningov rival, Patrick Ewing. Veliki trenutak za Heatov broj 33.

"Prije samo osam kratkih godina, nisam vidio ovaj trenutak, nisam imao pojma. Ovo je najveći trenutak u mom životu" - plakao je Mourning, a plakao je i mladi Howard, svjestan veličine trenutka i prolivene krvi i znoja na Alonzovom putu.

Mourning je inače posebno cijenjen u NBA svijetu i zbog činjenice što je igrao usprkos teškim zdravstvenim stanjem s bubrezima. Sama utakmica je inače bila sjajna, Dwyane Wade ubacio je 42 koša, no Heat je izgubio vrijednu rezervu u Lutheru Headu koji je slomio lijevu ruku i propustit će 6 tjedana.

Na kraju je slavio Orlando (101:95), iako je gotovo čitav susret bio potpuno izjednačen, a trener Heata Erik Spoelstra kratko se osvrnuo: "usprkos porazu sjajna noć za klub i Alonza. Velika svečanost koju on zaslužuje više od ikoga. Bilo je predivno vidjeti jednog iz naše obitelji Heata gore u zraku, ovo je bila posebna noć".

Istorija je tako svjedočila da je na oproštaju od jednog centarskog junaka dodatno afirmiran drugi, pred kojim je blistava budućnost. Pobjeda? Barem na jednu noć je mogla biti u drugom planu. Pogotovo jer Miami nakon katastrofalne prošle sezone ove gotovo sigurno igra doigravanje.

Od ostalih utakmica izdvajamo uvjerljivu pobjedu Milwaukee Bucksa na gostovanju u New Jerseyju (107:78) uz 29 koševa Richarda Jeffersona i fenomenalan šut za tri poena (10/21).

Zanimljivo, nitko od startera Netsa nije ubacio više od 10 poena, a predvodio ih je rookie s klupe Chris Douglas-Roberts s 14 koševa. Novo domaće slavlje upisali su i košarkaši Utah Jazza svladavši New York 112:104. Specifičnost te utakmice bila je činjenica što su Jazzeri vodili s 21 poenom razlike na poluvremenu da bi na kraju skoro izgubili, jer su se Knicksi potpuno vratili u susret. Ipak, 46. pobjeda u sezoni uz 24 poena i 13 asistencija Derona Williamsa.

Vrijedi spomenuti i gostujuću pobjedu Grizzliesa u Oaklandu (114:109) uz 24 poena i 10 asista O.J.-a Mayoa.

rezultati:
Miami - Orlando 95:101
New Jersey - Milwaukee 78:107
Utah - New York 112:104
Golden State - Memphis 109:114

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije