Houston 'raketirao' Lakerse

Radiosarajevo.ba
Houston 'raketirao' Lakerse

U okršaju koji je u određenim trenucima poprimio elemente fizičkog obračuna, Houston je LA Lakersima pobjedom u Staples Centru 100:92 oduzeo prednost domaćeg terena.

Rocketsi su odigrali uistinu impresivan susret, i pobjeda je apsolutno zaslužena. Krajem prve četvrtine Saša Vujačić odbijenu loptu snažno je, u gužvi, odbio do Kobea Bryanta, a istovremeno je istom rukom po licu zahvatio beka Rocketsa, Shanea Battiera, te mu razbio arkadu, nakon čega je potonji dobio četiri šava iznad lijevog oka.

Lakersi su većinu susreta lovili prednost, a opcija koju je trener Phil Jackson dugo pripremao, ulaz Andrewa Bynuma u petorku kako bi zatvorio Yao Minga, izjalovila se nakon što je centar Lakersa rano prikupio dva prekršaja zbog čega je morao na klupu. Yao Ming, pak, ostao je u sjajnoj poziciji, te je na razne načine uništavao svoje čuvare, od Gasola do Odoma. Kineski centar prikupio je pristojni double-double s 28 poena i deset skokova. Rocketsi nisu mogli zaustaviti Bryanta s druge strane. Prva zvijezda Lakersa postigao je 32 koša uz osam skokova, no ponajbolji obrambeni par lige, Artest-Battier s druge strane, natjerali su Kobea na velik broj promašaja (14-31).

"Bili smo gladni pobjede u prvoj utakmici. Isto kao što je bio slučaj u seriji s Portlandom. Odigrali smo kako treba, željeli smo ovu pobjedu više. No, bez imalo sumnje, Lakersi će se u drugoj utakmici vratiti jači." - izjavio je Ming.

Upravo je centar Houstona imao ružnu situaciju kada se u posljednjoj četvrtini sudario s Bryantom, pritom završivši na podu s bolnom grimasom na licu držeći se za koljeno. No, do ozlijede ipak nije došlo, te se Yao nakon kratkog razgibavanja vratio na parket.

Lakers su na ulasku u posljednjih pet minuta utakmice, približili se na 85:79, međutim bolje od toga nisu mogli, te su tako poraženi u prvom susretu, dok će već u srijedu imati priliku popraviti dojam, izjednačiti u dvoboju koji moraju dobiti.

Kod pobjedničkog sastava, Ron Artest je postigao 21 poen uz sedam asistencija, 19 je dodao Aaron Brooks, a kod domaćih Pau Gasol je bio solidan s 14 koševa i 13 skokova.

Kelti opet u problemima, Orlando slavio u Bostonu

Samo dva dana nakon što su kompletirali sjajnu seriju protiv Chicaga, sastav aktualnih prvaka Boston Celticsa vratio se na teren u prvoj utakmici polufinala Istoka protiv Orlanda. No, kao što je bio slučaj protiv Bullsa, Kelti su opet, već u prvoj utakmici izgubili prednosti domaćeg terena. Košarkaši Orlanda znali su kako držati prednost, i još važnije kako pobjednički završiti takvu utakmicu, nešto što nije pošlo za rukom igračima Chicaga. Ostvarili su pobjedu 95:90.

Sastav s Floride napravio je golemu prednost u drugoj dionici, koju su dodatno povećali na visokih 28 poena (65:37) prednosti sredinom drugog poluvremena, da bi sve zamalo uprskali u posljednjih nekoliko minuta. No, igrači Stana Van Gundya znali su kako se smiriti u najvažnijim trenucima, te sada vode 1-0.

"Posljednjih 16 minuta utakmice bio je debakl. Pokušali smo pričekati da vrijeme istekne, a to ne možete raditi, pogotovo ne u doigravanju kada će se svaka ekipa boriti do samog kraja. No, usprkos tome, sjajno smo došli do prednosti od 28 razlike, tako da mogu biti zadovoljan, pobijedili smo, to je najvažnije." - kazao je strateg Magica.

Paul Pierce i Rajon Rondo predvodili su povratak Celticsa, no nije se na kraju moglo. Ostalo je premalo vremena. Pierce je u drugom dijelu postigao 16 od svoja 23 poena, dok je Rondo (14p, 10sk, 8as) na kraju zamalo prikupio dovoljno za triple-double, no ipak je ostao prekratak.

Dwight Howard se vratio u sastav Orlanda nakon suspenzije, te je odmah dominirao pod obručima sa 16 poena i 22 skoka. Rashard Lewis je dodao 18, a Hedo Turkoglu 15 koševa za pobjednički sastav, dokazao se još jednom i JJ Redick sa 12 poena. Redick je ušao u petorku nakon ozlijede Courtneya Leeja. Važan čimbenik za Magic bio je Mickael Pietrus koje imao 17 poena s klupe. Kod Celticsa, razočarali su Ray Allen i Rondo, obojica su imali mizernu šutersku večer (2-12). Iako je Rondo na kraju zamalo uhvatio tri puta dvoznamenkasti učinak, valja istaknuti čak sedam izgubljenih lopti, dok ih je osam imao u kompletnoj seriji protiv Chicaga. Kendrick Perkins je uhvatio 16 lopti kod Kelta, no njegov napadački učinak je izostao.

Druga utakmica je u srijedu.

Rezultati polufinala:

Istočna konferencija:
Boston Celtics - Orlando Magic 90:95 (0:1)

Zapadna konferencija:
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 92:100 (0:1)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije