Historijska utakmica Luke Dončića: Pogledajte majstorski potez kojim je izborio produžetak

0
Radiosarajevo.ba
Historijska utakmica Luke Dončića: Pogledajte majstorski potez kojim je izborio produžetak
Foto: FIBA / Luka Dončić

Da je ono što je napravio u posljednjoj sekundi regularnog dijela utakmice protiv New York Knicksa bilo sve što je napravio na toj utakmici, već bismo imali dovoljno materijala za tekst s bombastičnim sadržajem o novoj senzacionalnoj partiji Luke Dončića.

No, slovenski košarkaš napravio je puno više od toga. Uspio je u jednoj utakmici upisati jedan od najboljih učinaka u NBA historiji, a osim toga i akciju koja će se još dugo vrtjeti te koja će mu zapravo obilježiti karijeru, posebno kroz neke buduće "highlightse" njegovih najboljih poteza.

Produžetak izboren čudesnim potezom

Skup hobi: Sličica Luke Dončića promijenila je sve, evo zašto je ušao u historiju

Skup hobi: Sličica Luke Dončića promijenila je sve, evo zašto je ušao u historiju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Mavericski su savladali Knickse rezultatom 126:121 nakon produžetka, no najzanimljivije je kako su taj produžetak izborili. Na satu su bile još 4,2 sekunde do kraja, Luka Dončić bio je na liniji slobodnih bacanja, a rezultat 115:112 za goste iz New Yorka.

Dončić je pogodio prvo bacanje, a onda je s drugim krenuo na rizik. Namjerno ga je promašio s ciljem da im se lopta vrati. Nakon pravog flipera od nekoliko ruku lopta je došla do njega, a on je sa samo jednom sekundom do kraja pogodio nevjerojatno težak šut, piše Dnevnik.hr.

Bio je to njegov 53. poen na utakmici, koju je tako odveo u produžetak, a onda unutar njega postigao sedam od 11 poena svoje momčadi te se zaustavio na 60 poena (uz šut 21/31), 21 skoku i deset asistencija.

Ovo nije napravio niti Wilt

Uz potez za historiju i brojke za historiju jer niko u historiji nije upisao triple double uz 60 ubačenih poena. No, zato je tu veličanstveni Slovenac da ruši sve rekorde na koje naiđe.

Iako se po statistici može pretpostaviti kako je sve najvažnije napravio sam, vrijedi spomenuti kako su mu pomogli Spencer Dinwidie s 25 te Christian Wood s 19 ubačenih poena.

Mavericksi su ovom pobjedom došli na omjer 19:16, čime drže šesto mjesto na zapadu, u nikad izjednačenijoj sezoni NBA lige. Naime, vodeća momčad zapada su Denver Nuggetsi s 22:11, dok na istoku čelo drže Boston Celtics s omjerom 25:10.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije