Hawksi izborili polufinale Istoka, Nuggetsi poveli protiv Mavsa (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Hawksi izborili polufinale Istoka, Nuggetsi poveli protiv Mavsa (VIDEO)

Vjerujemo da je mnogim košarkaškim fanovima serija između Bullsa i Celticsa izmamila osmijeh na lice. Onaj neizbježni osmijeh koji se pojavi svaki puta kada znate da ste upravo bili dio nečeg velikog, dio povijesti. I zaista je ta serija imala sve, mnoštvo preokreta, drame i što je najvažnije - fenomenalne košarke. Nedostajao je jedino - Kevin Garnett. I dok su Bullsi i Celticsi tkom svojih 7 utakmica vodstva u utakmici promijenili nekoliko desetaka puta, isto toliko bili izjednačeni i odigrali više od nekoliko produžetaka, serija Atlanta Hawksa i Miami Heata ponudila je nešto drukčiju priču.

Priču sedam utakmica - niti jedne koja je odlučivana u posljednjim minutama. Niti jednom pobjednik nije dobio s manje od deset poena razlike, a ni posljednja, odlučujuća, sedma utakmica nije bila ništa drukčija. Serija koja je, usprkos neizvjesnosti konačnog pobjednika te mogućeg obračuna Wade - LeBron, ponudila puno manje od Bostona i Chicaga. Barem kada su dobre utakmice oba protivnika u pitanju.

Johnson tricama torpedirao Miami

Atlanta je u sedmoj rano povela, Miami je priključak držao tek u prvoj dionici, dok je na poluvremenu već bilo plus trinaest za domaćine. Drugo poluvrijeme trebalo je služiti Wadeu i društvu da se vrate u utakmicu, ali nisu uspjeli, niti došli blizu. Slavlje 91:78 u kojem je najbolji bio Joe Johnson sa 27 poena (šest trica iz osam pokušaja). Osim toga dodao je i 5 skokova, 4 asista i 5 ukradenih lopti.

Atlanta će tako po prvi puta nakon 1999. godine vidjeti drugi krug doigravanja, a Dwyane Wade će nakon sjajno odigrane serije (u sedmoj 31 koš)- put golf igrališta.

Wade je nakon utakmice samo konstatirao: "kada Joe zabija trice s 10 metara, to je onda jedna od onih večeri, tu ne možete ništa". Jedan drugi igrač Miami Heata nije bio toliko miran. Udonis Haslem je nakon jednog flagrantnog faula izbačen iz utakmice, te je na putu do svlačionice potrgao svoj dres i bacio ga u publiku. Haslem je inače susret završio s 14 poena i 13 skokova, a Atlanta je dobila sedmu kod kuće u doigravanju - prvi puta u povijesti.

http://www.youtube.com/watch?v=7FPjNhrnOfo&feature=player_embedded


Nagrada? Cleveland Cavaliersi u drugom krugu.

Sjajni Nene, Nuggetsi uvjerljivo protiv Mavsa

Velike priče gotovo uvijek počinju od samoga dna. Priča brazilskoga centra Nenea nije ništa drukčija. Prije samo godinu dana borio se s opakom bolešću, odstranjen mu je tumor na testisu, košarka je bila u drugom planu, trebalo je ostati živ. Nene se, ipak, oporavio, ekspresno se vratio svojoj najvećoj ljubavi - narančastoj lopti. Kasno u nedjelju navečer po hrvatskome vremenu Nene je ubacio 24 koša, najviše u dosadašnjoj playoff karijeri.

Ono što je još važnije - Nene je držao Nuggetse kada im nije išlo, kada su trebali koševe kako bi održali priključak. Kada su ostali zakazali, Nene je ubacivao. Chauncey Billups je nakon gotovo jordanovski odigrane serije protiv New Orleansa - ipak morao stati. Šut 2/8, 6 poena i 6 asista, niti blizu nivoa kojim je Chrisa Paula poslao na pecanje.

Uskočili su Nene i Carmelo Anthony. Potonji je slabije ušao u utakmicu ali je susret završio s 23 koša, 7/10 iz igre. Daleko je to od onog Anthonyja od prije nekoliko sezona, ovaj igra timsku košarku i predvodi napad jedne od najboljih timova na zapadu.

"Anthony je imao problema s osobnim pogreškama, tražili smo raspoloženog igrača u napadu i našli Nenea. Sjajno smo izbalansirana ekipa, to nam je jedna od najvećih odlika. Bili smo dobri u napadu i odlični u obrani" - ponosan je bio George Karl.

Dirk Nowitzki je odigrao fenomenalnu utakmicu, ali nije mogao sam. Velika večer (28 koševa, 10 skokova) nije okrunjena pobjedom ponajviše zbog činjenice da je obrana Mavsa u drugom dijelu potpuno stala, a onda je teško zabijati u tranziciji. Osim toga Dallas je tokom susreta izgubio čak 20 lopti, od čega Jason Kidd osam. Nuggetsi su podijelili čak 28 asistencija, 11 više od Dallasa, a razigravaju apsolutno svi. Čak petorica s četiri ili više asista - sjajna košarka u režiji Georgea Karla, za 1:0 u seriji.

rezultati:

Istočna konferencija:
Atlanta Hawks – Miami Heat 91:78 (4:0)

Istočna konferencija (polufinale):
Denver Nuggets – Dallas Mavericks 109:95 (1:0)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije