Francuzi bolji od Grka, Hrvatska izborila četvrtfinale

Radiosarajevo.ba
Francuzi bolji od Grka, Hrvatska izborila četvrtfinale

Savršen učinak u grupi E Europskog košarkaškog prvenstva zadržala je francuska reprezentacija i nakon pete utakmice. Ovaj put bili su bolji od Grčke 71:69.

Koš odluke postigao je Nando De Colo samo 0.2 sekunde prije isteka vremena i to iz okreta s otprilike pet metara udaljenosti. Osam sekundi prije toga tricom je rezultat izjednačio Vasileios Spanoulis (16 poena), učinkom ponajbolji pojedinac u redovima poražene ekipe.

Upola manje koševa, uz deset skokova za Grčku je ostvario Ioannis Bourousis, dok je Sofoklis Schortsanitis dodao 12 uz dvije uhvaćene lopte.

Francuze su do slavlja predvodili Alain Koffi s 14 koševa i šest skokova, te Tony Parker koji je uz 12 poena uhvatio četiri lopte i dvije podijelio suigračima za ubačaj.

Obje ekipe već su ranije izborile nastup u četvrtfinalu. Francuska će u nastavak borbe za medalju krenuti s prvog mjesta, Grčka s trećega, a drugo je pripalo Rusiji.

Hrvatska u četvrtfinalu

Reprezentacija Hrvatske četvrfinale je izborila u u teškoj i neizvjesnoj utakmici utakmici protiv Njemačke (70:68).

Nakon šest minuta akcije Planinića i Ukića Hrvatskoj su donijele 11 koševa prednosti, ali opuštenost i neangažiranost u obrani dopustila je Jagli i Schaffartziku da ubace četiri trice i do kraja prvih deset minuta naprave seriju 16:6.

Početkom druge četvrtine Hrvati ubačajima Nicevića i Lončara ponovo bježe na šest koševa prednosti, ali s puno boljom obranom prisiljavaju Nijemce na nerezonske šuteve. U 33. minuti Njemačka tricom Staigera bježi na tri koša prednosti.

Ključni reprezentativac Hrvatske, Ukić, odgovornost preuzima na svoja leđa te s pet vezanih koševa vraća vodstvo (59:57). Ključni koš za pobjedu Hrvatske postigao je Lončar pogodivši tricu.

Makedonci propustili šansu za produžetke sa Rusijom

Ruska košarkaška reprezentacija pobijedila je makedonsku 71:69 i plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva.

Neizvjesnu utakmicu odigrale su ove dvije reprezentacije, svaka lopta u završnicu susreta imala je težinu, a ona posljednja Dimitra Mirakovskog iz polaganja ostala je na obruču. Makedonci nisu uspjeli izboriti produžetak, a njegovim promašajem Rusi su osigurali nastup među posljednjih osam ekipa takmičenja.

Najzaslužniji za uspjeh reprezentacije koju vodi David Blatt bio je centar Timofej Mozgov s 25 poena i 11 skokova, odmah uz bok njemu svestrani Anton Ponkrašev s 10 koešva, osam uhvaćenih lopti i sedam asistencija.

Pero Antić ubacio je 19 poena i uhvatio 10 lopti za Mekedoniju, Todor Gečevski dodao je 16 koševa.

Eurobasket, grupa E, 5. kolo:

Rusija - Makedonija 71:69

Francuska - Grčka 71:69

Njemačka - Hrvatska 68:70

Redoslijed:

1. Francuska 5 5 0 380:334 10
2. Grčka 5 3 2 380:337 8
3. Rusija 5 3 2 338:338 8
4. Hrvatska 5 2 3 357:364 7
---------------------------------------
5. Njemačka 5 1 4 360:383 6
6. Makedonija 5 1 4 337:396 6

totalsport/sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije