FIBA obavijestila Košarkaški savez BiH: Luka Garza ima pravo nastupa za Zmajeve!

1
Radiosarajevo.ba
FIBA obavijestila Košarkaški savez BiH: Luka Garza ima pravo nastupa za Zmajeve!
Foto: Twitter/NBA Retweet / Luka Garza

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) obavijestila je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine da Luka Garza od početka ovog mjeseca ima pravo nastupa za seniorsku reprezentaciju BiH.

Član NBA ekipe Detroit Pistonsa će u našem nacionalnom timu moći nastupati isključivo kao naturalizovani igrač, iako je KSBiH poduzeo sve kako bi imao mjesto u selekciji kao domaći košarkaš.

“Zaista smo pokušali brojnim argumentima dokazati kako Garza zaslužuje imati status domaćeg igrača u reprezentaciji, umjesto da igra kao naturalizovani, za šta je predviđeno samo jedno mjesto u rosteru. Međutim, FIBA je ocijenila da mu ne može skinuti takozvanu ‘zvjezdicu’, koja označava naturalizovanog košarkaša u timu, zbog toga što nije imao bh. pasoš prije 16 godine“, govori generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, prenosi SCSport te dodaje:

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

“Mi smo slali dokumentaciju koja potvrđuje da su Garzini roditelji još od 2008. godine slali zahtjeve i pokušavali za njega dobiti pasoš BiH, ali su nekoliko puta odbijeni. To očito nije bilo dovoljno. No, dobra je vijest svakako da od sada možemo računati u reprezentaciji na igrača NBA kalibra kakav je naš Luka Garza”.

Luka Garza - undefined

Foto: Instagram: Luka Garza

Podsjetimo, riječ je o košarkašu bh. porijekla koji bi u budućnosti trebao zaigrati i za reprezentaciju naše zemlje.

“U ovom trenutku sam u procesu završavanja papirologije oko dobijanja državljanstva Bosne i Hercegovine. I nadam se, kada to bude gotovo, da ću igrati za reprezentaciju”, kazao je nedavno Garza.

Na pitanje gleda li utakmice reprezentacije BiH, košarkaš Detroita je odgovorio:

“Jesam i prije. Moj rođak Amar Alibegović je igrao za reprezentaciju. Jusuf Nurkić je neko s kim sam razgovarao još dok sam bio na koledžu, o tome da igram za BiH. Bio mi je velika podrška, odličan je. Jako sam uzbuđen jer ćemo u budućnosti udružiti snage i igrati zajedno”.

Također je istakao kako dolazi iz sportske porodice.

“Moj djed Refik Muftić je bio profesionalni fudbalski golman. Moja majka je igrala košarku Šejla Garza, otac također na koledžu. Moj ujak je Teoman Alibegović, koji je igrao za reprezentaciju Slovenije, kao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Moja tri rođaka igraju u Evropi, tako da je cijela moja porodica jako uspješna u sportu”, kazao je Garza.

Dobro nam došao, Luka...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije