FIBA mijenja pravila i na SP-u?

Radiosarajevo.ba
FIBA mijenja pravila i na SP-u?
SAD protiv Brazila (Foto: Getty)

FIBA je prije desetak dana odlučila da već na sljedećem Eurobasketu u Litvaniji 2011. poveća broj reprezentacija na 24, i to nakon tek završenih kvalifikacija.

Mnogo je nezadovoljnih takvom odlukom, naročito reprezentacije koje su nakon teških priprema i napornih utakmica uspjele izboriti plasman na završni turnir. Izrael je čak najavio tužbe krovnoj košarkaškoj organizaciji.

Priča je dobila svoj neočekivani nastavak. FIBA je najavila kako priprema prijedlog o smanjenju broja reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Španiji. Druga opcija bila bi povećanje broja slobodnih dana i odustajanje od odigravanja utakmica osmine finala u četiri dana.

Fibi je napokon ovo Svjetsko prvenstvo u Turskoj pokazalo kako bez najvećih zvijezda nema ni publike, ni sponzora, a više dana i manje utakmica smanjilo bi opasnost i učestalost povreda.

Ipak, teško je otkriti logiku koja stoji iza ideje da se u isto vrijeme ide u povećanje broja sudionika na EO-u, a smanjuje na SP-u.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije