FIBA će da kažnjava sve koji se ne odazovu

Radiosarajevo.ba
FIBA će da kažnjava sve koji se ne odazovu


Pripreme košarkaške reprezentacije počinju 1. jula, a očekivanja iz kluba su da će se svi pozivu i odazvati. A kako se i ne bi odazvali kada FIBA jasno kaže da ukoliko igrač svjesno ne želi da bude dio reprezentacije, onda FIBA ima pravo da ga suspenduje na tri ili šest mjeseci. Ukoliko klub ne želi da pusti igrača, onda se klub kažnjava sa 50.000 eura. FIBA također nalaže da u slučaju da je igrač povrijeđen, mora se odazvati pozivu kako bi ga pregledao reprezentativni doktor.

“Nećemo imati razumijevanja za bilo čiji izostanak ukoliko nije opravdan. Ko je povrijeđen, mora da dođe na pregled u Sarajevo, da naš doktor utvrdi o kakvoj se povredi radi. Očekujem sve igrače sa šireg spiska koji sam objavio. Ukoliko se ne pojave svi, reagovat ćemo i obavijestiti FIBA-u. Već ima problematičnih igrača, a jedan od njih je Saša Vasiljević", rekao je Sabit Hadžić za San.

Širi spisak reprezentacije: Nemanja Gordić, Saša Vasiljević, Aleksej Nešović, Ernest Bremer, Damir Mršić, Zlatko Jovanović, Dino Hodžić, Nihad Đedović, Goran Ikonić, Milan Milošević, Henri Domerkant, Jasmin Hukić, Miralem Halilović, Feliks Kojadinović, Kenan Bajramović, Mirza Teletović, Ermin Jazvin, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović, Ratko Varda, Oliver Stević, Esmir Rizvić, Božo Đurasović i Adin Vrabac.

S druge strane, povrijeđeni igrači su Goran Ikonić, Elmedin Kikanović i Mirza Teletović. Oni bi trebali doći na pregled, kako bi se utvrdilo o kakvim se povredama radi. “Sva trojica su za nas vrlo važni igrači. Njihovim neigranjem reprezentacija bi bila veoma oslabljena”, dodao je Hadžić.

Tokom priprema reprezentacija će biti smještena u hotel ''Hungaria'' na Ilidži, a trenirat će u Skenderiji. Prva utakmica kvalifikacija protiv Ukrajine igraće se u dvorani ''Mirza Delibašić''. No, prije toga izabranici Sabita Hadžića odigraće i dva prijateljska meča sa selekcijom Crne Gore na Zlatiboru 17. i 19. jula, te meč protiv Austrije.

O očekivanjima od naše reprezentacije Hadžić za San dalje govori:

“Najvažniji je pristup. Želim da reprezentacija igra prije svega hrabro i borbeno, a onda lepršavo, lijepo za oko. Važno je da pokažemo da nismo propala košarkaška nacija, da imamo kvalitet da se borimo do kraja. Imamo tešku grupu. Znamo sve reprezentacije, a Velika Britanija je favorit. Makedonija nam je već pravila probleme. Ako budemo pravi i ako budemo složni, niko nas neće omesti u nastojanjima da se plasiramo na Evropsko prvenstvo 2011. godine u Litvaniji”

Raspored kvalifikacionih utakmica:

5. august: BiH - Ukrajina (20:00 sati),
8. august: Mađarska - BiH (19:00 sati),
1. august: BiH - Velika Britianija (20:00 sati),
14. august: Makedonija - BiH (20:00 sati),
20. august: Ukrajina - BiH (19:00 sati),
23. august: BiH - Mađarska (20:00 sati),
26. august: Velika Britanija - BiH (19:30 sati),
29. august: BiH - Makedonija (20:00 sati)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije