Eurobasket: Srbija i Španija prvi polufinalisti

Radiosarajevo.ba
Eurobasket: Srbija i Španija prvi polufinalisti

Srpska košarkaška reprezentacija prvi je polufinalist Europskog prvenstva kojem je ovih dana domaćin Poljska. U četvrtfinalnom meču Srbi su bili bolji od Rusa 79:68.

Prijelomnom se u utakmici pokazala druga četvrtina u kojoj Rusa kao da nije niti bilo.

Nakon što su s prednošću 24:21 zaključili uvodnih deset minuta, ruski košarkaški u sljedećem su periodu igre postigli svega četiri poena, pritom ih primivši dvadeset.

Vremena i načina za potpuni povratak nije bilo, pa je oslabljena (nedostaju Kirilenko, Holden i Hrjapa) reprezentacija evropskih prvaka okončala svoju borbu za medalje. Predstoji im razigravanje za peto mjesto, Srbiji polufinale s boljim iz utakmice Hrvatske i Slovenije.

Srpske je košarkaše do pobjede vodio Uroš Tripković s 18 poena, a kod Rusa je bolji od ostalih bio Vitalij Fridzon s 15 poena i šutom 6/6 iz igre.

Gasol odveo Španiju do polufinala


Drugo polufinalno mjesto na Eurobasketu pripalo je Špancima. Zahvaljujući ponajprije Pau Gasolu, furija je pretrčala Francuze i sa 86:66 nanijela im prvi poraz na prvenstvu, u najgorem trenutku.

Dvoboj koji je u košarkaškim krugovima nazvan finalom prije finala, bila je jednosmjerna ulica koja je vodila ka sigurnoj pobjedi prvih favorita Eurobasketa, prije nego je turnir uopšte i počeo.

Pau Gasol (11/13 iz igre, 28 poena, devet skokova), Rudy Fernandez (16 poena, pet skokova) i ostatak španske reprezentacije sigurno je zakoračio u utakmicu protiv najbolje ekipe grupe E i lako se obračunao s njom.

Četvrto mjesto grupe F, posljednje koje je vodilo u četvrtfinale takmičenja naslućivalo je ranjivost Španaca, ali ništa od toga nije viđeno. Nakon prve četvrtine bilo je plus 10 (25-15), na poluvremenu petnaest razlike (47-32) i Francuzi se nakon toga nisu mogli vratiti. U posljednjih deset minuta utakmice ušli su s minusom od 21 koša.

Podbacili su nositelji francuske igre Parker (šut 1/8 iz igre), Batum (šut 2/7), a budući da je na očekivanom nivou bio tek Ronny Turiaf (12 poena, jedini dvoznamenkasti) jasno je da ovakav ishod utakmice ne čudi.

Nicolas Batum: Grci nas pustili kako bi izbjegli 'Furiju'

Košarkaš Portland Trail Blazersa i jedan od najtalentiranijih evropskih igrača, 21-godišnji Nicolas Batum, šokirao je izjavama na svom blogu na portalu basketsession.com. Francuz je iskreno napisao kako je uvjeren da su im Grci pustili odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u grupi E, te kako u životu nije odigrao čudniji susret.

"Od početka mi je taj susret bio čudan, iako je u prvom poluvremenu sve bilo uobičajeno. U tim trenucima počeli smo osjećati da Grci ne igraju maksimalno, a u nastavku smo izgubili koncentraciju jer nam nije bio jasan način na koji igraju", rekao je Batum pa nastavio objašnjavati:

"Izgledali su kao da im se ne da igrati. Spanoulis kao da je na trenutke bio negdje drugdje, iako je zabio 16 mislim da nije igrao kako zna. Vjerujem da su željeli izbjeći Španjolce i da će u sljedećoj utakmici biti puno bolji. Nakon utakmice nitko od igrača nije se veselio, bilo je to kao da smo igrali nekakvu prijateljsku utakmicu. Nismo ni pričali o utakmici, nego se koncentrirali na četvrtfinale", završio je Batum.

Kako god se završila priča o navodnom namještanju protivnika u četvrtfinalu Eurobasketa, Francuskoj sada preostaje borba za peto mjesto s poraženim iz meča Grčka - Turska, a Špancima polufinale s boljim iz tog para.

Eurobasket, četvrtfinale:

Španija - Francuska 86:66

Srbija - Rusija 79:68

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije