Eurobasket 2011, sa najviše ekipa i najduži do sada

Radiosarajevo.ba
Eurobasket 2011, sa najviše ekipa i najduži do sada
Foto: Denis Rivić/Radiosarajevo

Naredne godine u Litvaniji bit će održan Eurobasket sa do sada najviše učesnica, njih 24, pa će i ovo takmičenje trajati nešto duže nego što je to bivalo ranije.

Među učesnicama Eurobasketa nalaze se svih šest selekcija nastalih raspadom bivše Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija).

Žrijeb takmičenja bit će održan u Vilniusu 30. januara naredne godine, kojim će se 24 ekipe razvrstati u četiri skupine po šest ekipa. Po tri najbolje iz svake grupe plasirat će se u drugu fazu gdje će biti dvije grupe po šest momčadi. Bodovi iz prve faze se prenose.

Eurobasket 2011. je najmasovniji dosad i prema tome najduži. Prvo kolo igrat će se 31. avgusta, a finale 18. septembra, što znači da će trajati čak 19 dana. Za usporedbu, Svjetsko prvenstvo u Turskoj igralo se u 16 dana.

Ipak, za razliku od SP-a u Turskoj Eurobasket imat će kvalifikacijsku važnost. Dvije najbolje ekipe plasirat će se direktno na Olimpijske igre u Londonu 2012., a još četiri ići će u kvalifikacije. Stoga treba očekivati da će u Litvaniju doći reprezentacije u najjačim sastavima.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije