Elmedin Kikanović: Glavni zadaci tek predstoje

Radiosarajevo.ba
Elmedin Kikanović: Glavni zadaci tek predstoje
/ Foto: Alba Berlin
Elmedin Kikanović je i u prošloj sezoni bio najbolji strijelac Albe s 14,0 poena u njemačkoj ligi i 14,9 poena u Eurokupu.

Ali, u ovoj sezoni centar reprezentacije BiH igra u životnoj formi. S 18,1 poenom po utakmici treći je najbolji strijelac BBL njemačke lige, dok u Eurokupu Kikan ima još bolji prosjek – 22,3 poena za drugo mjesto liste strijelaca.

U intervjuu za klupski portal Kikanović je prokomentarisao nastupe u ovoj sezoni.

"Naravno da sam zadovoljan svojim ovosezonskim igrama, ali tek dolaze važne utakmice. Ne samo u BBL-u nego i u Eurokupu iako imamo tešku grupu. A želimo odbraniti i Kup Njemačke na turniru četiri najbolje ekipe u Berlinu. Ako ostvarimo ciljeve možemo pričati o mom doprinosu uspjesima Albe. Sada je još prerano da dajemo ocjene", kaže Kikanović.

Zbog utakmica reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo među posljednjim si došao na pripreme Albe?

Kikanović: Bilo je pomalo stresno. Iz Stockholma, gdje je Bosna i Hercegovina igrala posljednju utakmicu kvalifikacija, direktno sam odletio u Italiju, na posljednju pripremnu utakmicu Albe, a već pet dana kasnije počelo je prvenstvo utakmicom protiv Bonna. Ali, vidio sam to i kao izazov da se što prije integriram u tim..

Morao si se prilagoditi novom treneru Ahmedu Cakiju?

Kikanović: Svaki trener ima svoj sistem. Nemam nikakvih problema s Cakijem, suigrači mi dosta pomažu, imamo dobru hemiju u timu – na parketu i van njega. Obzirom na dosta povrijeđenih igrača moramo dosta improvizirati. Analizirajući dosadašnji dio sezone, smatram da dobro guramo uprkos teškim okolnostima. U trci smo na tri fronta, što se baš i nije očekivalo, pogotovo u Eurokupu.

Ističeš se šutevima s poludistance, segmentu igre koji centri pomalo napuštaju? 

Kikanović: Malo je centara koji šutiraju iz daljine, ali to moju ofanzivnu igru čini kompletnijom. Tako mogu iznenaditi brže i snažnije protivničke centre, natjerati ih da izađu iz zone i tako otvoriti prostor saigračima. Možda je to staromodan način igre, ali dok je primjenjuje Alba nema problema (smijeh).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije