E tada se pali mašina...

Faruk Zametica
E tada se pali mašina...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Džanan Musa
Postoje vrhunski košarkaši, postoje i vrhunski treneri. Nekada su oni dovoljni da se napravi veliki rezultat, a nekada bez obzira na sav koncentrisani kvalitet nedostaje ono nešto.

Nešto što ekipama Duška Vujoševića nikada ne nedostaje. Posvećenost, borba, fanatizam, odbrana do posljednjeg atoma snage...

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sastavljena je od mladih talentovanih košarkaša, a predvodnik ove mlade generacije je bez ikakve sumnje Džanan Musa - dragulj, ne samo bosanskohercegovačke nego i evropske košarke. Kakav je dobitak i koliko bogatstvo svaki provedeni sat na treningu s Duškom Vujoševićem onima koji košarku ne prate tako intenzivno - teško je predočiti.

Nenad Krstić, Bogdan Bogdanović, Nikola Peković, Jan Vesely, Davis Bertans, Nikola Milutinov, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević... I da ne nabrajamo dalje, jer bi se onda ovaj tekst pretvorio u nabrajanje dječaka od kojih je Duško Vujošević napravio šampione. Šampione Evrope, šampione nekih od najjačih liga Evrope. Važnije od svega, Vujošević od svojih košarkaša ne pravi samo igračke, nego se uvijek trudi da napravi i ljudske šampione.

Reći će zlobnici kako je Partizan imao povlašten položaj i apsolutni monopol pri dovođenju talentovanih košarkaša svojevremeno u Srbiji. Talenat jeste izuzetno važan i bez njega ništa nije moguće, ali da bi dragulj pravilno izbrusili morate biti vrhunski majstor, a Duletovi dragulji sijaju jako, Duletovi dragulji zadivljuju Evropu. Ove godine su primjera radi na Bosforu zasjali Bogdan Bogdanović i Jan Vesely, dijamanti iz bogate riznice u radionici majstora iz plemena Kuča.

Kant iz plemana Kuča dokumentarni je film iz produkcije Radio-televizije Srbije upravo o Dušku Vujoševiću. Film je to koji bi trebali pogledati svi, film o čovjeku koji je prije svega to - čovjek, pa tek onda vrhunski košarkaški stručnjak. Imate igrače koje platite da pogode trojku, ali neke od njih ne možete platiti da poderu koljena, Duletovi igrači su uvijek spremni da poderu koljena, a to smo vidjeli u ove tri odigrane utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Prosto moraju da budu tu ljudi koji su spremni, ne da podnesu, nego da isprave tuđu grešku. Prosto kada je neko pogriješio, pa čak i kada je pogriješio u smislu izbora šuta i u smislu nekog egoizma i sebičnosti, da drugi igrač ne treba to da kritikuje nego da se vrati sprintom i baci za tu loptu kao da je on napravio grešku. E tada se pali mašina", riječi su Duška Vujoševića koje na najbolji način opisuju njegovu košarkašku filozofiju.

Mašina se pokrenula, mašinovođa je Duško Vujošević, klipovi rade punom parom, a na nama je samo da se ukrcamo u vagone, ispunimo ih do posljednjeg mjesta i pomognemo ovom vozu da preko Evrope stigne to Transibirske željeznice i nastavi sa putovanjem sve do daleke Kine. Čak i ako nekada izleti iz tračnica, moramo uraditi sve da ga vratimo na pravi kurs, jer to su Vujošević i ovi mladi momci zaslužili. Prva naredna stanica je Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije