Džanan Musa karijeru nastavlja u NBA-u: Kao 29. pick odlazi u Brooklyn Netse

E. H.
Džanan Musa karijeru nastavlja u NBA-u: Kao 29. pick odlazi u Brooklyn Netse
Foto: PR tim Džanana Muse / Asmir Begović s Džananom Musom na NBA draftu
Nakon što se, prije nešto manje od tri godine, s kadetima BiH popeo na sam vrh Europe, za Džanana Musu karijera je krenula uzlaznom putanjom, a cijeli trud je večeras krunisan velikom nagradom, odnosno odlaskom u NBA ligu.

Među velikim brojem najboljih mladih košarkaša svijeta na NBA draftu našao se i jedan od nosilaca igre košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, čiji talent, trud i rad su nagrađeni izborom uprave bivšeg kluba Mirze Teletovića iz predgrađa New Yorka, koji je izrazio želju da Musa zaigra za njih u narednim sezonama.

Kako to najčešće i biva, u slučaju mladog košarkaškog Zmaja ispunila su se brojna predviđanja košarkaških stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su procijenili da će on, uz Slovenca Luku Dončića, biti jedan od najboljih internacionalnih predstavnika na ovogodišnjem draftu.

 

Također, i Musi se ispunila velika želja da nakon odličnih nastupa u dresu zagrebačke Cedevite aplicira za NBA ligu te vrlo skoro bude izabran kao jedan od budućih NBA košarkaša. On je tokom prethodnih dana odradio treninge u pet NBA klubova: Indiana Pacersima, Denver Nuggetsima, San Antonio Spursima, Utah Jazzu i Portland Trail Blazersima, za koje je protekle sezone nastupao i Jusuf Nurkić. Ipak, za njegove usluge odlučio su se Netsi, koji u prethodnim sezonama pokušavaju napraviti rebuilding ekipe i dati priliku novim, mladim igračima

I prije samog drafta, nastupe Muse u SAD-u vrlo brzo prepoznali su brojni analitičari koji dolaze do izražaja u periodu prije drafta, pa su ga tako nagradili brojnim riječima hvale nakon treninga u NBA timovima.

"Musa je veoma talentovan šuter, a ima tek 19 godina. To radi za njega, mladi je talent, a već se dokazao. Većina skauta će vam reći da je drugi najveći talent iz Evrope nakon Luke Dončića. On zna šutirati i pogađati, može se razvijati vremenom", izjavio je Jeremy Woo, američki reporter, pisac i analitičar NBA Drafta za Sports Illustrated.

Asmir Begović s Džananom Musom na NBA draftu - undefined

Asmir Begović s Džananom Musom na NBA draftu

Zanimljivo da ipak Musa nije najbolje plasirani bh. igrač na NBA draftu, budući da je Nurkić izabran kao 16. pick, no to ne mora mnogo značiti budući da nije rijetka praksa da među prvim pickovima ne bude tako mnogo dobrih i profesionalnih igrača, dok ostali ponude mnogo bolje partije u NBA-u.

Inače, Džanan Musa rođen je 8. maja 1999. godine u Bihaću. Profesionalnu karijeru započeo je 2015. godine te su već tada mnogi procjenjivali da će biti veliki igrač, jedan od mnogih iz BiH. Do početka profesionalne karijere nastupao je u KK Bosna XXL u Bihaću, a zatim i u KK "Koš" u Sarajevu. Prije nego je osvojio Europsko prvenstvo s bh. reprezentacijom 2015. godine, potpisao je prvi profesionalni ugovor sa zagrebačkom Cedevitom za koju je nastupao i u prethodnoj sezoni, sve do  ovogodišnjeg NBA drafta, na kojem je stigao i do najjače košarkaške lige svijeta.

Slovensko čudo Luka Dončić je treći pick drafta - undefined

Ono što još vrijedi napomenuti u vezi s ovogodišnjim draftom jeste da su kao prvi pick ovogodišnjeg drafta Phoenix Sunsi izabrali DeAndrea Aytona sa Bahama, koji je odigrao sjajne sezone za Arizona koledž i tim zaslužio veliko priznanje da bude izabran kao najbolji mladi igrač u NBA ligu. Također, važan je i izbor slovenskog superstara Luke Dončića, koji će nakon ovogodišnje maestralne sezone i osvajanja titule prvaka Europe s Real Madridom završiti kao treći pick prvenstveno u Atlanta Hawksima, ali kojeg su odmah proslijedili u Dallas Maverickse, s kojima su napravili trade tokom drafta. Tako će Dončić u Dallasu vjerovatno biti nasljednik maestralnog Dirka Nowitzkog.

Prvih deset pickova NBA drafta 2018. godine

  1. DeAndre Ayton (Phoenix Suns)
  2. Marvin Bagley III (Sacramento Kings)
  3. Luka Dončić (Atlanta Hawks, zatim trade u Dallas Mavericks)
  4. Jaren Jackson jr. (Memphis Grizzlies)
  5. Trae Young (Dallas Mavericks, zatim trade u Atlanta Hawks)
  6. Mohamed Bamba (Orlando Magic)
  7. Wendell Carter jr. (Chicago Bulls)
  8. Collin Sexton (Cleveland Cavaliers)
  9. Kevin Knox (New York Knicks)
  10. Mikal Bridges (Philadelphia 76ers, poslije trade u Phoenix Suns)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije