Dvorana u Valenciji nazvana po tvorcu tuzlanskog košarkaškog čuda

J. M.
Dvorana u Valenciji nazvana po tvorcu tuzlanskog košarkaškog čuda
Nakon što je prije nekoliko dana Razija Mujanović ušla u FIBA-inu kuću slavnih, veliko priznanje dobio je i čovjek najzaslužniji za njene uspjehe.

To je Mihajlo Miki Vuković, tvorac tuzlanskog košarkaškog čuda, ekipe Jedinstvo Aida koja je pokorila Europu.

Po Mikiju Vukoviću je nazvana jedna od 13 sala s terenima u novom košarkaškom centru u Valenciji.

Vuković, rođeni Kraljevčanin, početkom '70-ih godina prošlog vijeka stigao je u Tuzlu, najprije kao igrač Slobode, da bi ubrzo prešao u trenerske vode.

Preuzeo je košarkašice Jedinstva 1977. godine, kada je ovaj klub igrao u Drugoj ligi i doveo ga na vrh ženske. Kruna Mikijevog rada u Tuzli bila je pobjeda nad italijanskim Primigijem 74:70 u finalu Kupa europskih šampiona u Firenci 22. marta 1989.

Razija Mujanović, centralna figura u timu Jedinstva, nikad nije zaboravila čovjeka koji je otkrio i igrački afirmirao. Zahvalnost Mikiju Vukoviću istakla je i prije nekoliko dana prilikom ulaska u FIBA-inu kuću slavnih.

Miki Vuković i Razija Mujanović surađivali su i nakon odlaska iz Tuzle, ovaj put u španskoj Valenciji: Osvojili su još jednu titulu europskog prvaka 1992. godine.

Slavni Kraljevčanin je potom preuzeo muški tim Valencije i doveo ga u vrh španske košarke. Stoga ne čudi zahvalnost za sve što je učinio za košarku u Valenciji, ali i Tuzli...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije