Djeca su samo htjela igrati košarku...

F. Z.
Djeca su samo htjela igrati košarku...
Foto: FIBA / EP u Sarajevu
U Sarajevu je danas počelo Europsko prvenstvo za dječake koji su rođeni 2002. godine ili kasnije. Skupili su se u gradu podno Trebevića dječaci iz 23. različite nacije svijeta da se raduju loptanju pod obručima, a trebalo ih je biti 12 više...

I dok su dječaci iz Bosne i Hercegovine čekali svoje vršnjake s Kosova da odmjere snage na parketu, pred roditeljima, drugovima, simpatijama, da se bore za izgubljenu loptu, skok više, poen pod faulom, trojku preko ruke, stigla je poruka s "vrha". Dječaci s Kosova ne mogu igrati košarku u Bosni i Hercegovini.

Znate, to je ona igra što je 1891. godine izmislio James Naismith u dalekoj Americi. Napisao je pravila koja su se s godinama promijenila, ali suština je ostala ista. Dvije ekipe sa po pet igrača na terenu pokušavaju ubaciti loptu kroz obruč. Ko skupi više poena, on je pobjednik.

Djeca su htjela trčati po parketu, driblati narandžastu loptu i probacivati je kroz obruč. Nema tu granica, teritorija, pušaka, tenkova, bombi, ratova... Međutim iz MVP BiH kažu kako zahtjev za vizu nije poslan na vrijeme, te da je MVP dobilo dodatno izjašnjenje iz KS BiH, o tome kako u Savezu ne postoji saglasnost o nastupu Kosova na Eurpskom prvenstvu. Podsjetimo još jednom, to su djeca rođena 2002. godine ili kasnije, željeli su samo igrati košarku.

Za one koji možda ne znaju i s pravom postavljaju sebi pitanje zbog čega je ta košarka tako opasna, ovo su pravila:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije