"Dao nam je 45 poena": Slavni Bob Morse pamtio je Žarka Varajića

Radiosarajevo.ba
"Dao nam je 45 poena": Slavni Bob Morse pamtio je Žarka Varajića

Nebeska ekipa je, na žalost, sve jača. Draženu Petroviću, Kreši Ćosiću, Rajko Žižiću i Mirzi Delibašiću pridružio se i Žarko Varajić. Legendarni krilni igrač Bosne i reprezentacije Jugoslavije izgubio je posljednju utakmicu u 68. godini, napisao je poznati košarkaški novinar Vladimir Stanković za magazin Koš.

Prenosio dio Stankovićevog nadahnutog teksta...

Žarko Varajić je bio, što bi rekli Amerikanci, "scorer". Visinom od 2,02 metra lako se kretao, naizgled lako  postizao poene jer je imao sve predispozicije – tehniku, brzinu, osjećaj za igru i, iznad svega, šut.

Njegovih 45 poena iz finala Bosna-Emerson 1979. u Grenoblu i danas je pojedinačni rekord u finalu Eurolige. Kako je igrao te nezaboravne noći svjedoči anegdota iz Buenos Airesa, sa Svjetskog prvenstva 1990. godine.

Dok sam u dvorani Luna Park razgovarao sa Bobom Morseom, sjajnim igračem Varesea iz '70-ih godina, u salu je ušla reprezentacija Jugoslavije. Na čelu je bio Žarko Varajić, tada direktor selekcije. Pokazao sam ga Morseu i rekao nešto kao "eno ga onaj koji vam je dao 43 poena u Grenobleu".

"Ne, dao nam je 45", ispravio me je Morse.

Žarko Varajić, za prijatelje 'Varaja ',  sa Bosnom je tri puta bio prvak one stare Jugoslavije (1978, 1980,1983), osvajao je dva Kupa (1978,1984), bio prvak Evrope 1979, igrao finale Kupa Koraća 1978. i učestvovao na Interkontinentalnom kupu 1979.

U reprezentaciji je debitovao 1974. na Balkanskom šampionatu u Solunu, u ekipi u kojoj su još bili Kićanović, Jelovac, Žižić, Slavnić, Ćosić, Delibašić, Skroče, Dalipagić… Na Mediteranskim igrama u Alžiru 1975. osvojio je novo zlato, a naredne godine sa Olimpijskih igara u Montrealu doneo srebrnu medalju.

Evropsko seniorsko zlato stiglo  je 1977. na Šampionatu Europe u Belgiji, a kolekciju je upotpunio 1979. bronzom sa EP u Italiji, napisao je Vladimir Stanković, podsjećajući se legendarnog košarkaša Bosne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije