Damir Mulaomerović: Navijači će promijeniti mišljenje nakon prve pobjede

Radiosarajevo.ba
Damir Mulaomerović: Navijači će promijeniti mišljenje nakon prve pobjede
Radiosarajevo.ba / Damir Mulaomerović
Košarkaški Savez Bosne i Hercegovine organizovao je danas konferenciju za novinare povodom predstavljanja novog selektora reprezentacije Damira Mulaomerovića.

Brojnim novinarima se prvo obratio predsjednik Saveza Aleksandar Fulurija.

"Danas smo se skupili da predstavimo selektora i direktora reprezentacija. Nakon procedura koje smo proveli, na prijedlog stručnog savjeta smo odabrali između tri kandidata za Damira Mulaomerovića. Nadam se da ćemo zajedno s igračima i kompletnom ekipom oko Saveza napraviti sjajan rezultat, a to je odlazak na Eurobasket. Damira ne moram puno predstavljati. Sjajno košarkaško ime sa sjanom karijerom, a u trenerskoj je vodio Slobodu te sada Cibonu. Što se tiče Siniše Kovačevića, poznati igrač i reprezentativac. Ja se nadam da ćemo zajedno svi napraviti dobru atmosferu za naredni period."

"Bila je ovo vrlo teška odluka, a moram napomenuti opet da je ovo bio prijedlog stručnog savjeta, tačnije ljudi koji su čitav život u košarci. Mi smo uvijek išli za tim da struka bude ta koja će dati prijedlog. Operisali smo nekoliko imena, a na kraju smo suzili izbor. Na sjednici UO smo tražili da nam kažu koja je trenutno najbolja opcija, jer je potrebno imati konsenzus. Tri stvari su odlučile selektora. Jedna od stvari je atmosfera koju je jedan od selektora imao da ponudi. Jedan od prijedlog je bio Damir Mulaomerović i Tuzla. Moram reći i da je jedan od kandidata imao neodmjerene izjave pa su članovi UO imali rezervu prema njemu. Treća stvar su i finansije."

"Mi smo se odlučili da to bude ovaj kandidat iz nekoliko razloga. Finansijski je najvažniji trenutno. Ja sam kao predsjednik volonter i tu se ništa ne mijenja, no generalni sekretar i selektor nisu volonteri i morali smo vršiti uštedu. Ušteda iznosi 140.000 KM za ovu godinu u odnosu na sve prije. Mislim da su ovo najvažnije stvari u ovom momentu, jer je teška situacija u državi, pa tako i u Savezu."

"Morate da znate da je selektor u ovom ciklusu volonter, za razliku od drugih kandidata. Imamo i generalnog sekretara koji radi za tri puta manju platu od prethodnika. Na ovaj način smo napravili uštedu pa možemo i U-20 selekciju poslati na prvenstvo. Sve to su neke stvari koje su doprinijeli pri izboru."

"Ovo je odluka iza koje mi čvrsto stojimo i ja bih vas zamolio da preko svojih medija podržite ovo, da napravimo sjajnu atmosferu."

"Naša ideja je da se utakmica protiv Rusije odigra u Tuzli, a mislim da bi bilo dobro da protiv Švedske igramo u Sarajevu, dok ćemo neku prijateljsku utakmicu odigrati u Zenici."

"Đedović je vrlo bitan zbog svoje igračke kvalitete i energije. S Mirzom smo pričali neformalno i on želi da igra. Obavili smo neformalni razgovor i s Đedovićem, ali prvo selektor mora odlučiti koga će staviti na popis, pa ćemo onda riješvati te stvari. Nihad Đedović je samo jedno od administrativnih pitanja koje ćemo riješavati, ali opet kažem, nakon što selektor objavi spisak."

Novinarima se obratio i novi selektor reprezentacije Damir Mulaomerović, koji je odgovarao na mnoga pitanja.

"Hvala svima na ukazanom povjerenju. Velika mi je čast, ali i obaveza. Čeka nas veliki posao, ali ono što mene raduje da naš roster ima veliki potencijal i dobru atmosferu, koju će osjetim i mislim da imamo dobre šanse da sve završimo pozitivno. Direktora reprezentacije znam, kao i sve ljude koji su krenuli u ovu novu priču. Imamo apsolutno pozitivnu energiju i mislim da imamo budućnost pred svim selekcijama."

"Što se tiče Amerikanca najkompatibilniji igrač za nas je Alex Renfroe, momak koji je i igrao sa mnom. Njegove ljudske i igračke kvalitete su najbolje rješenje u ovom trenutku."

"Rusija se ponovo želi vratiti u vrh nakon krize. Sigurno da će doći u respektabilnom izdanju. Švedska isto nije za podcijeniti. Sigurno da ćemo mi igrati puno prže uz dosta tranzicije. Bit će tu nekih novina i nekih novih mladih igrača. Jedino ono što bih ja htio je mjesec dana priprema. Reprezentativni ciklus nosi svoj zamke. Ja sam trenutno ipak veliki optimista i dat ću svoj maksimum. Mogu garantovati da će igrači ostavljati svoje srce, jer to su sve sjajni momci."

"Što se tičeg šireg spiska, objavit ćemo ga tek poslije, kada obavim individualne razgovore sa svima."

"Pritisak je konstantno visok u košarci. Vodili ekipu Cibone, drugoligaša ili reprezentaciju. No ja ga ne vidim. Što se mene tiče pritiska nema i nema dilema. Momcima ću pokušati prenijeti dio mog karaktera. Ubijeđen sam da će to biti na vrhunskom nivou."

"Što se tiče portala ne mislim ulaziti u nečije mišljenje, jer svako može da misli šta hoće. Ja ću sve ono što je u košarkaškom domenu raditi najbolje što mogu. Naš je posao i misija da od Saveza, reprezentacije i svega ostalog napravimo najbolji rezultat. Što se tiče moje igračke karijere, bit će vremena da pričamo i o tome jer ćemo se dugo družiti."

"Mi smo ovdje radi košarke i ne vidim razlog da se atmosfera kvari radi moje igračke reprezentativne karijere. Navijači su navijači i vjerovatno će nakon prve pobjede promijeniti mišljenje. Opet kažem, svako ima pravo na svoje mišljenje i ja ga ne mogu mijenjati. Moja misija je da napravim ono što je najbolje moguće. U sve ostalo ne želim ulaziti."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije