CSKA i Panathianikos u finalu Eurolige

Radiosarajevo.ba
CSKA i Panathianikos u finalu Eurolige

CSKA je porazio Barcelonu a Panathinaikos Olympiacos za plasman u finalni susret Eurolige u kojem će se sastati dvije najbolje i najuspješnije evropske ekipe posljednjih godina.

CSKA-BARCELONA
Četvrti put zaredom u finalu Eurolige igrat će moskovski CSKA. Aktualni prvak preokrenuo je u 34. minuti stalno vodstvo Barcelone i sačuvao svoje do konačne pobjede 82:78

U sudaru napadačke i obrambene košarke tako je pobijedila momčad Ettorea Messine koji preferira košarku gdje je važnije primiti koš manje, iako je konačni rezultat onaj koji češće stoji na kraju Barceloninih utakmica.

Barcelona je možda i zaslužila igrati nedjeljno finale no CSKA, iako nije igrao nešto impresivno, imao je čovjeka predodređenog za velike uloge. Ramunas Šiškauskas postigao je 18 koševa u posljednjoj četvrtini u kojoj je Barca napokon prekinula stalno Barcino vodstvo.

S 29 koševa Šiškauskas je najzaslužniji što je CSKA opet u finalu, a litavski reprezentativac ima priliku i treći put podignuti pobjednički pehar, jer je u zadnje dvije godine bio prvak s Panathinaikosom i CSKA-om.

Trener Barcelone Xavier Pascual znao je da se granitna obrana Moskovljana može razbiti jedino dobrim šutom izvana, što je funkcioniralo na početku i Barca vrlo rano dolazi do osjetnijeg vodstva. U prvih pet minuta Katalonci su pogodili čak četiri trice što im je donijelo deset razlike (14:4), a lijepu prednost držali su sve do pred kraj druge četvrtine.

Tada CSKA radi seriju 8:0 (dvije trice) i prvi put nakon druge minute izjednačava rezultat (30:30), no Barca na odmor ipak odlazi s vodstvom. Konačnih 36:32 nakon prvog dijela postavlja David Andersen košem sa sirenom za istek poluvremena.

Sretan završetak poluvremena dao je krila Barci koja je početkom drugog poluvremena opet otišla na plus 9 (41:32), ali uporna momčad CSKA i dalje puše u vrat Barceloni, sve dok nije krenuo stroj zvani Ramunas Šiškauskas. Fantastični Litavac svojeručno odvodi još uvijek aktualne prvake do prvog vodstva tek u 34. minuti utakmice. Serijom od 11 uzastopnih koševa (tri trice) Šiškauskas potpuno preokreće rezultat i donosi 67:61 za rusku momčad.

Šokirana Barca uspijevala je brzim tricama Basilea i Navarra ostati u igri, no kada se CSKA zahukta za protivnike obično nema spasa. Konačni udarac Kataloncima zadao je Trajan Langdon koji je oteo loptu Juanu Carlosu Navarru i tako označio pobjedu Moskovljana.

Pored Šiškauskasa, samo je Langdon bio dvoznamenkast kod aktualnih prvaka s 15 koševa, a doprinos je dao i Viktor Hrijapa s 9 koševa i 10 skokova. Da je Barcelona pobijedila junak bi bio David Andersen koji je svojoj prošlosezonskoj momčadi ubacio 24 koša (6-6 za dva, 3-6 za tri). Po 13 koševa ubacili su Jaka Lakovič i Navarro, a Barci nije bilo dovoljno ni 10 pogođenih trica.

PANATHINAIKOS-OLYMPIACOS

Panathinaikos je u očekivano teškom i do samog kraja neizvjesnom susretu svladao velikog grčkog rivala Olympiakos 84:82 za plasman u finale Eurolige.




Susret je protekao većinski u vodstvu PAO-a, no uporni igrači Panagiotisa Giannakisa nisu odustajali, te su pred ispunjenim auditorijem berlinske arene gledateljima priuštili pravu završnicu u kojoj je do posljednje sekunde postojala neizvjesnost konačnog pobjednika.

Olympiakos je odigrao prilično loše prvo poluvrijeme, no ponajviše zahvaljujući odličnom Lynnu Greeru koji je u tom razdoblju postigao 15 poena, uspjeli su na odmor otići s minimalnim zaostatkom (41:43). Niti Nikola Vujčić nije se iskazao u prvih 20 minuta, postigao je tek dva poena uz šut 1-5. U obrani, pak, nikako nije mogao zaustaviti prvo ime utakmice, Nikolu Pekovića. Upravo su s centrima Panathinaikosa, Vujčić i suigrači imali najviše problema. Kombinacija Peković-Batiste bila je ubojita, a igrači PAO-a najviše su zbog toga i tražili rješenja pod obručem.

U nastavku susreta, Vujčić je krenuo kao preporođen. Oslobodio se pritiska, te treću dionicu gađao 4/4 za osam poena. Puno agresivnije je krenuo u obrani i Peković se našao u znatno većim problemima. To je bio jedan od razloga što je trener Olympiakosa, Giannakis u drugom dijelu dao i znatno više minuta nekadašnjem hrvatskom reprezentativcu.

Kada je poslije trice Jasikevičiusa PAO poveo 73:65, sedam minuta prije kraja, mnogi su očekivali konačni raspad upornih košarkaša Olympiakosa. No, vlastitom mini serijom 6-0, crveni se vraćaju i stvaraju novu neizvjesnost. No, dojam je i dalje ostavljao PAO kao momčad odlučniju da u završnicu uđe s prednošću. Još jednom tricom litavskog playmakera, zeleni bježe na 81:74 manje od dvije minute prije kraja utakmice. No, po tko zna koji put, Vujčić i suigrači se vraćaju. Upravo je naš igrač imao priliku da slobodnim bacanjima izjednači susret, no promašio je jedno bacanje. Na sreću njegove momčadi, Bourousis je dobio novu priliku, te je bio precizan s linije pritom izjednačivši rezultat na 82:82. Petnaestak sekundi prije kraja, PAO je imao napad koji je imao logični završetak. Najbolja opcija atenskog sastava, Nikola Peković položio je loptu za vodstvo 84:82, a desetak sekundi ostalo je igračima Olympiakosa da izjednače ili čak odnesu pobjedu. Greer je dodao loptu Bourousisu koji je leđima okrenut prema košu pokušao izboriti produžetak, no promašio je, a finale su slavljenički izborili igrači Panathinaikosa.

Junak Peković postigao je na kraju 20 poena, Batiste je dodao 19, dok su po 18 ubacili Spanoulis i Jasikevičius. Valja istaknuti kako je centarski dvojac PAO, Peković-Batiste zajednički šutirao 14/19. Lyn Greer je s 18 koševa predvodio poraženu momčad, 14 je dodao Vujčić koji je imao i četiri skoka, te blokadu, sve u 26 minuta igre. Josh Childress je postigao 11, a Bourousis deset uz sedam skokova.

sportin.ba/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije