Celticsi poveli, Jazzeri smanjili

Radiosarajevo.ba
Celticsi poveli, Jazzeri smanjili

Iako su u prve dvije utakmice igrane u Bostonu uzeli jednu pobjedu i bili nadomak druge, Chicago Bullsi u prvoj utakmici ove serije na svom terenu nisu imali previše izgleda protiv aktualnih prvaka. Paul Pierce s 24 poena te Rajon Rondo s 20, predvodili su Celticse do uvjerljive pobjede 86:107.

Prvaci nisu ništa željeli prepustiti slučaju pa su krenuli snažno, što je rezultiralo viškom od 22 poena već na poluvremenu. "Mi znamo kakva smo ekipa. Kako smo igrali večeras tako želimo stalno igrati", rekao je Pierce. Rondo je uz 20 poena imao i 11 skokova, šest asistencija i pet ukradenih lopti, a nakon što je iskrenuo zglob u utakmici broj dva sinoć je na terenu izgledao sasvim u redu. "Zglob je dobro. Stopalo me malo boli, ali sve će biti u redu."

Ray Allen je nakon sjajne izvedbe u drugom susretu kada je ubacio 30 poena uključujući i tricu koja je donijela pobjedu, u trećoj dodao 18, dok je Glen Davis kao zamjena za Kevina Garnetta odigrao vrlo dobro upisavši 14 poena, devet skokova te po šest asistencija i ukradenih lopti. Kod neraspoloženih Bullsa, najviše je ubacio Ben Gordon (15).

Lakersi su nakon dvije uvjerljive pobjede u prve dvije utakmice serije protiv Jazzera znali da će u Salt Lake Cityju stvari biti itekako drugačije. Za to se pobrinuo Deron Williams, koji je ubacio šut 2.2 sekunde prije kraja za pobjedu svoje ekipe rezultatom 88:86, čime su Jazzeri smanjili vodstvo Lakersa na 2-1 te su ostali u igri za prolaz u drugi krug.

Carlos Boozer je veći dio susreta dominirao u reketu upisavši 23 poena i 22 skoka, dok su na drugoj strani raspoloženi bili Lamar Odom (21p) i Pau Gasol (20p), ali ne i Kobe Bryant, koji je dodao 18 poena uz vrlo slab šut iz igre (5/24).

Upravo je Bryant u posljednjem napadu na utakmici imao priliku donijeti svom timu pobjedu, ali njegov pokušaj za tricu nije bio ni blizu, pa Lakersi moraju čekati novu priliku da pokušaju doći do pobjede broj tri, kojom bi napravili znatan iskorak prema drugom krugu.

Mavsi su na svom terenu uzeli glavno oružje Spursa i iskoristili ga protiv njih ne bi li došli do pobjede. Dopustili su gostima iz San Antonija samo 67 poena, odigravši sjajnu obranu koja im je donijela slavlje rezultatom 88:67 i prednost od 2-1 u seriji.

Druga strana priče ponudit će da su Spursi jednostavno bili očajni u napadačkom dijelu. Iz igre su gađali mizernih 31.2%, a promašili su čak 15 od 17 pokušaja za tricu. "Zar nije dovoljno što sam morao ovo gledati na terenu, sad me tjerate do ponovno to sve proživljam gledajući statistiku", rekao je Gregg Popovich, koji unatoč slaboj igri svog tima nije izgubio smisao za humor.

Mavse je do pobjede predvodio Dirk Nowitzki s 20 poena i sedam skokova, a Josh Howard je dodao 17 poena i imao osam uhvaćenih lopti. Kod Spursa, tek je Tony Parker uplovio u dvoznamenkaste brojke poena, no i on je bio daleko ispod svoje uobičajene razine. Ubacio je 12.

Rezultati playoffa:

Istočna konferencija:
Chicago Bulls - Boston Celtics 86:107 (1-2)

Zapadna konferencija:
Utah Jazz - Los Angeles Lakers 88:86 (1-2)
Dallas Mavericks - San Antonio Spurs 88:67 (2-1)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije