Celticsi i Spursi izjednačili

Radiosarajevo.ba
Celticsi i Spursi izjednačili

Tony Parker bio je apsolutno sjajan u noći s ponedjeljka na utorak ostavivši nadu San Antonio Spursima da će vidjeti drugi krug. Podsjetimo se, Spursi su uoči doigravanja ostali bez Manua Ginobilija, a ni Tim Duncan nije 100% zdrav, pa domaći poraz u prvoj utakmici i nije toliko iznenađenje.

Ipak, druga utakmica ponudila je sasvim drukčiju priču. Spursi su već nakon prve ostvarili dvoznamenkastu prednost te je do kraja samo gradili za uvjerljivo slavlje (105:84). Tony Parker bio je u elementu s 38 poena (šut 16/22), 8 asistencija i 4 skoka: "velika utakmica za nas. Samo sam htio biti agresivan, ovu smo morali dobiti" - reći će belgijski Francuz.

Tim Duncan dodao je 13 poena i 11 skokova, dok je kod Dallasa Jason Kidd ubacio 14 poena uz 5 asistencija.

Celticsi jedva protiv Bullsa

I Boston Celticsi ostali su bez jednog od glavnih ljudi uoči doigravanja, ali za razliku od Spursa oni u drugoj utakmici nisu pokazali značajan igrački pomak. Utakmicu koja je gotovo od početka do kraja bila u neizvjesnim vodama razriješio je Ray Allen pogodivši tricu za pobjedu 2 sekunde prije kraja postavivši konačnih 118:115. Allen je susret završio na 30 poena, a valja naglasiti kako je Ben Gordon (42 koša) umalo odveo Bullse do nove pobjede pogodivši niz važnih šutova, uključujući onaj 12,3 sekunde prije kraja za izjednačenje.

Ipak, čovjek večeri uz Rajona Ronda, koji je ostvario fenomenalan triple-double učinak (19 poena, 16 asistencija, 12 skokova) bio je Allen, koji je nakon pobjedničke trice potrčao u zagrljaj Kevinu Garnettu na klupu. Ipak, Boston je bez Garnetta izgubio jedan od najvažnijih segmenata u pohodu na prošlogodišnju krunu - obranu.

Chicago je opet s lakoćom poentirao iznutra, što s visokim igračima što preko ulaza, a Boston je, bili smo dojma, pokušavao održavati napadački ritam i ne zaostati previše za impresivnim Bullsima. Gordon je usprkos porazu bio ponosan: "velika je stvar što smo došli ovdje i uzeli jednu utakmicu" - zadovoljan je bio Gordon. Serija sada seli u Chicago gdje će Boston morati pokazati bolju igru kako bi ostao u utrci.

Od ostalih učinaka izdvajamo 26 poena Glena Davisa za Boston te 18 koševa Paula Piercea. Kod Bullsa John Salmons dodao je 17 a Brad Miller 16 poena. Jedno je sigurno: bez obzira hoće li Boston i San Antonio naći put do drugoga kruga, dosadašnje izdanje playoffa 2009. godine oduševilo je i najveće skeptike. Vidjeli smo mnoštvo vrlo zanimljivih završnica, preokreta, iznenađenja i što je najvažnije - kvalitetne i raznovrsne košarke. Nastavilo se, nadamo se, do samoga kraja.

Istočna konferencija
Boston Celtics – Chicago Bulls 118:115 (1-1)

Zapadna konferencija
San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 105:84 (1-1)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije