Celticsi i Lakersi izjednačili

Radiosarajevo.ba
Celticsi i Lakersi izjednačili

Nakon poraza u prvoj utakmici serije, Lakersi su morali dobiti utakmicu broj dva jer bi eventualnim startom 0-2 izglede za prolaz u sljedeći krug sveli na minimum. Ono što su morali to su i učinili, pa su izjednačili seriju na 1-1 pobjedom nad Houstonom 111:98.

Sve oči su bile uprte u Kobea Bryanta od kojeg se očekivalo da preuzme stvar u svoje ruke, a on je upravo to i učinio. Predvodio je svoju ekipu s 40 poena u vrlo napetoj i fizički zahtjevnoj utakmici u kojoj su isključenje zaradili Derek Fisher i Ron Artest. "Ulog je bio visok pa je razumljivo da su napetosti porasle", objasnio je Bryant.

Fisher je svoje isključenje zaradio krajem treće četvrte kada je namjernim udarcem laktom odnio Luisa Scolu koji je radio blok, dok je za Artestovo isključenje neposredno zaslužan Bryant koji ga je pod košem u borbi za loptu udario laktom, nakon čega je krilni igrač susreta (pre)žestoko prosvjedovao kod sudaca.

"Želio sam dati sucima do znanja da me namjerno udario laktom. To je sve", rekao je Artest, koji je posljednjih šest minuta utakmice proveo u svlačionici. Na drugoj strani, Kobe je nemilosrdno nastavio ubacivati poene, a na kraju uopće nije bio previše zabrinut oko cijele situacije s Artestom. "Ako igraš grubu i fizičku igru, onda moraš znati i primiti udarac."

Osim u Bryantu, Lakersi su imali raspoloženog igrača i u Pau Gasolu koji je dodao 22 poena i 14 skokova, dok je kod Rocektsa najbolji bio upravo Artest koji je prije isključenja ubacio 25 poena. Carl Landry je s klupe dodao 21 uz deset skokova.

Serija kod izjednačenja 1-1 seli u Houston gdje se igraju sljedeće dvije utakmice.

House i Rondo uništili nemoćni Orlando

Baš kao i Lakersi i aktualni prvaci Boston Celticsi imali su imperativ slaviti u utakmici broj dva nakon što su poraženi u prvoj na svom terenu od Orlanda. Ni oni nisu razočarali svoje navijače pa su odličnom izvedbom i pobjedom 112:94 izjednačili seriju na 1-1 prije odlaska u Orlando.

Epitet junaka utakmice morali bi podijeliti Rajon Rondo i sjajni Eddie House, jer je svaki napravio ogroman doprinos na svoj način. Rondo je upisao treći triple-double u ovogodišnjem doigravanju ostvarivši 15 poena, 11 skokova i čak 18 asistencija, dok je House osim nevjerojatne energije koju je donio ulaskom s klupe ekipi podario 31 poen, šutiravši iz igre odličnih 11/14.

"Oni su tim prvaka. Kada jednog igrača ne ide uskočit će drugi", rekao je Dwight Howard koji je utakmicu završio na 12 poena i isto toliko skokova. Na njega se nadovezao trener Stan Van Gundy, koji je trenirao Housea dok je radio u Miamiju. "Eddie je takav igrač da kad ga ide dobro želi pokazati svoje uzbuđenje na terenu i na taj način dodatno motivira suigrače."

Osim što je motivirao svoje suigrače uz to je razljutio i protivnike pa je Rafer Alston u jednom trenutku izgubio živce te je udario Housea u glavu u prolazu. "Ubacio sam svoj šut, okrenuo se da krenem u obranu i tada sam osjetio udarac u glavu", objašnjava House neprimjeren postupak Alstona. "Vjerojatno mu je dojadilo da on dobiva po glavi čitavu utakmicu, pa je odlučio uzvratiti."

Na kraju su Celticsi bili ti koji su uzvratili Orlandu, a osim Ronda i Housea, pomogao je i Ray Allen koji je u pobjedu ugradio 22 poena. Jedino razočaranje je bio Paul Pierce koji je ubacio samo tri poena. Za Orlando su najviše imali Rashard Lewis i Mickael Pietrus, svaki po 17.

rezultati:
Istočna konferencija:
Boston Celtics – Orlando Magic 112:94 (1-1)

Zapadna konferencija:
Los Angeles Lakers – Houston Rockets 111:98 (1-1)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije