Cavsi osigurali prednost domaćeg terena

Radiosarajevo.ba
Cavsi osigurali prednost domaćeg terena

Cleveland Cavaliersi su osigurali prednost domaćeg parketa u doigravanju na istočnom dijelu. Svoju snagu potvrdili su pobjedom u Philadelphiji gdje su slavili 102:92.

Kao i obično LeBron James, izgledni konkurent za naslov najkorisnijeg igrača lige u njenom osnovnom dijelu, bio je taj koji je potpisao pobjedu svog tima, 64. u 79, utakmici ove sezone. Postigao je James 27 poena i suigračima podijelio 10 asistencija, a ekipa je u borbi za prednost domaćeg parketa kroz cijeli play-off dodatno profitirala porazom Los Angeles Lakersa, koji sada imaju omjer pobjeda i poraza 63-17.

Podsjetimo, upravo su Lakersi jedina ekipa koja je svladala Cavse u njihovoj Qicken Loans Areni, a zbilo se to 8. veljače. Uz taj poraz Cleveland ima i 38 domaćih pobjeda i daleko je najuvjerljivija ekipa uz potporu svojih pristaša.

Lakersi su, dakle, pobijeđeni 17. puta ove sezone, u njihovoj 80. utakmici. Boljima se pokazala domaća ekipa Portland Trail Blazersa, čime je još jednom dokazano da se Lakersi ne snalaze najbolje u Rose Gardenu. Naime, ondje su poraženi u osam posljednjih ogleda.

Najbolji tim Zapada utakmicu je odradio bez svog trenera Phila Jacksona kome su bolna leđa onemogućila put u Portland. Kobe Bryant postigao je 32 poena, ali i promašio ključnu tricu u utakmici i nizom izgubljenih lopti omogućio slavlje Portlanda. U konačnih 106-98 najviše je ugradio Brandon Roy (24 koša, osam asistencija).

Prednost domaćega parketa u prvom krugu doigravanja imat će Atlanta, četvrtoplasirani tim istočne konferencije NBA lige. To pravo su stekli pobjedom protiv Indiana Pacersa (122-118). Loš niz New Jersey Netsa iskoristila je ekipa Detroita, te pobjedom 100-93 osigurala osmo uzastopno doigravanje. Ujedno, bio je ovo osmi poraz Netsa u posljednjih deset odigranih utakmica.

Iako je ove sezone sastav Charlotte Bobcatsa napravio dodatni korak prema naprijed u razvoju svog mladog kluba, doigravanje niti ovaj puta neće vidjeti.

Priliku za pobjedu imali su u Oklahoma Cityju, međutim, domaći Thunderi slavili su 84-81 i tako potpisali Bobcatsima raniji završetak sezone. Samim time su i popunjena sva mjesta na Istoku, no još treba vidjeti tko će s koje pozicije ući u doigravanje.

Gužva na zapadnom dijelu lige mijenja pozicije iz utakmice u utakmicu. Tako je Dallas, koji je tek nedavno osigurao osmo mjesto na Zapadu, trenutno izjednačen na šestoj poziciji s New Orlenas Hornetsima.

Upravo su njih i pobijedili (bilo je 100-92) da izbore takvo što, a jasno je da će se raspored promijeniti i već nakon njihove sljedeće utakmice, budući da je kalendar takmičenja namijenio tim ekipama dvije uzastopne utakmice. Spomenimo sjajnu igru Chrisa Paula (42 koša, 9 skokova, 7 asistencija), ipak nedostatnu za slavlje Hornetsa.

Mizerija Utah Jazza u San Antoniju i dalje se nastavlja. Tim iz Salt Lake Cityja nije slavio u domu Spursa još od 1999. godine, odnosno u 23. uzastopne utakmice u nizu. Spursi su i ovaj put bili bolji 105-99.

Dikembe Mutomo, koji će za dva mjeseca proslaviti 43. rođendan dobio rijetku priliku startati u utakmicu. Houston Rocketsi su u Oaklandu pobijedili Golden State Warriorse, a vremešni centar u tome im je pomogao s 10 poena, 15 skokova i četiri blokirana šuta.

Caron Butler pogodio je koš sa zvukom sirene kojim su Washington Wizardsi pobijedili Raptorse u Torontu.

rezultati:
Golden State Warriors - Houston Rockets 109-113
Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 78-109
Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers 106-98
Dallas Mavericks - New Orleans Hornets 100-92
San Antonio Spurs - Utah Jazz 105-99
Detroit Pistons - New Jersey Nets 100-93
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 106-89
Orlando Magic - New York Knicks 95-105
Toronto Raptors - Washington Wizards 98-100
Oklahoma City Thunder - Charlotte Bobcats 84-81
Boston Celtics - Miami Heat 105-98
Atlanta Hawks - Indiana Pacers 122-118
Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 92-102

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije