Cavsi demonstrirali snagu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Cavsi demonstrirali snagu (VIDEO)

U prvoj utakmici polufinala Istoka, seriji između Clevelanda i Atlante, najbolja ekipa regularne sezone, Cavsi deklasirali su gostujuće Hawkse 99:72.

Clevelandu je ovo bila tek prva utakmica nakon devet dana pauze, a to se i vidjelo u prvom poluvremenu kada su promašivali neke šuteve koje obično pogađaju. Međutim, kada imate u sastavu jednog od najboljih igrača lige, novog MVP-a, sve je lakše. LeBron James je postigao 22 poena u prvom poluvremenu, dijelu utakmicu kada je rezultat bio više-manje izjednačen, ali u nastavku su stvari sjele na svoje mjesto.

http://www.youtube.com/watch?v=MendP4inwoI


S nekoliko obrambenih akcija, Cavsi su zaustavili goste, a LeBron je dominirao svima dokazavši zbog čega je proglašen najkorisnijim igračem lige. Drugo poluvrijeme bila je rapsodija domaćeg tima koji je taj period utakmice dobio sa 22 poena razlike.

Tako su Cavsi postali prva ekipa nakon Detroita iz 2004. godine koja je prvih pet utakmica doigravanja dobila s dvoznamenkastom prednošću. Tim Clevelanda još uvijek nije dobio pravog protivnika u ovogodišnjem playoffu, a s obzirom da postoji istaknuta razlika u kvaliteti između dva sastava, vrlo je lako moguće da i ova serija bude vrlo kratka.

http://www.youtube.com/watch?v=XikDeAbNyik

"Možemo biti zadovoljni izvedbom, pogotovo što nismo igrali gotovo deset dana. Tu je bila i ceremonija pred utakmicu kada sam dobio MVP trofej, i sve je to moglo skrenuti pozornost na krive stvari, ali momci su shvaćali da imamo važnu utakmice pred sobom i svi smo mislima bilo u jednom elementu, doći do pobjede, a to smo i ostvarili." - kazao je novi najkorisniji igrač lige.

James je na kraju prikupio 34 poena, deset skokova, četiri oduzete lopte i tri asistencije, Mo Williams je dodao 21 koš, a Delonte West 13 i devet asistencija. Josh Smith s 22 poena bio je najefikasniji kod poraženog sastava, 19 je dodao Bibby, a samo 11 prvi strijelac tima Joe Johnson.

Nuggetsi nastavljaju impresionirati

Denver je itekako spreman za najveće izazove, to dokazuju iz utakmice u utakmicu, i moglo bi se dogoditi jedno ugodno iznenađenje na kraju playoffa. Nuggetsi imaju tim koji je sposoban boriti se za naslov prvaka, imaju klupu kakvu rijetko ko ima, spoj iskustva, mladosti, atletizma koji niko nema, a što je zastrašujuće za sve protivnike, svakom utakmicom su sve bolji. Mnogi već sada pričaju o finalu Zapada između Lakersa i Nuggetsa, ali naravno još je prerano o tome govoriti, pogotovo što Lakersi trenutno gube u seriji od Houstona.

U igri Denvera posebno valja istaknuti jedan važan element. Posljednju četvrtinu. Velike ekipe znale su kako odigrati najbolje kada je najvažnije, a upravo je to karakteristika ovog sastava. Kao i prvu utakmicu, Nuggetsi su i ovu briljirali u zadnjih 12 minuta, posebno Carmelo Anthonya koji je 15 od svojih 25 koševa postigao upravo u toj dionici. Mavsi su u prvom susretu bili nadjačani pod obručima, nadskakani, jednostavno nisu fizički bili u stanju igrati protiv tima Denvera. Ovoga puta tu su nešto promijenili, međutim ni izbliza dovoljno.

"Mi smo eksplozivna ekipa, borimo se, igramo atraktivnu košarku, agresivnu obranu i to je ključ ako želiš biti dobar u playoffu. Nema opuštanja, protivnika moraš cijelo vrijeme napadati." - izjavio je Chauncey Billups koji je upravo sličnim pristupom predvodio Detroit Pistone prije pet godina kada su osvojili prsten prvaka.

Domaći sastav nije dopustio da utakmica uđe u neizvjesnost, te su staloženo, ali agresivnom igrom podizali prednost, potjerali gostujuće igrače ispod prostora pod obručima zbog čega su ovi bili prisiljeni gađati izvana što nije uvijek prolazilo. Veliki nedostatak u ekipi Mavsa jest centarska pozicija, gdje minutažu dijele Erick Dampier, mladi Ryan Hollins, te James Singleton. To nije dovoljno kvalitetna postava da bi igrala protiv sjajnih centara Nuggetsa. Jedan od najvećih iznenađenja u Denveru jest Chris Andersen. Igrač kojega obilježavaju brojne tetovaže, koji je posljednje dvije godine proveo izvan lige pod suspenzijom radi uživanja droge, igra sezonu karijere, te predstavlja veliku prevagu s klupe. Sjajna zakucavanja, visoki skokovi, te blokade dio su njegovog repertoara. Ovoga puta, Andersen je prikupio osam poena i devet skokova, a još je jednom igrao sjajnu obranu.

http://www.youtube.com/watch?v=1J2NIdzwKlI


Serija sada seli u Dallas, treća utakmica na rasporedu je u subotu, a Mavsi će tražiti nastavak dobre forme u svojoj dvorani gdje od All Star vikenda imaju omjer 17-1, ali taj jedini poraz doživjeli su upravo od Denvera s kojim ove sezone, računajući i regularnu sezonu imaju 0-6.

Kod Denvera, Nene je još jednom bio odličan s 25 poena i osam skokova, 21 koš s klupe ubacio je JR Smith, a 18 je dodao Billups. Dirk Nowitzki s 35 poena i Jason Terry s 21 istaknuli su se u poraženom sastavu.

rezultati:
Istočna konferencija:
Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 99-72 (1-0)

Zapadna konferencija:
Denver Nuggets (2) - Dallas Mavericks (6) 117-105 (Anthony 25p, 5s, 5a, Nene 25p, 8s / Nowitzki 35p, 9s)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije