Cavsi demonstrirali silu

Radiosarajevo.ba
Cavsi demonstrirali silu

Dvanaestu uzastopnu i 60. pobjedu u sezoni Cleveland Cavsi obilježili su sa stilom. Nakon slabe prve dionice (20:30), u preostale tri četvrtine u niti jednoj nisu primili više od 19 poena, ukupno nadigravši Dallas s 28 poena razlike, te na kraju s lakoćom slavili 102:74.

LeBron James ubacio je 24 koša uz 12 asista i 6 skokova, a Mo Williams dodao je 22 poena za vodeći tim lige, koja sada ima dvije utakmice prednosti pred Lakersima te je sve izglednije da će upravo oni, stignu li do finala, imati prednost domaćeg parketa na kojem su - zastrašujuće dobri. Osim uvjerljive pobjede, James je danas suigračima i navijačima priuštio i mali šok. Naime, vraćajući se u obranu sudario se sa sucem i pao na parket, hvatajući zrak. Ipak, nastavio je susret bez dodatnih poteškoća.

Mavericksi su na kraju susret završili u potpunom nokautu, Dirk Nowitzki (20 koševa, 7 skokova) iz igre je šutirao 7/23.

Calderonovih 19 asista u pobjedi Raptorsa nad Bullsima

Iako su izgubili šanse za doigravanje, Toronto Raptorsi upisali su po prvi puta ove sezone četvrto uzastopno slavlje, a nova žrtva bili su Chicago Bullsi i to nakon vrlo napete utakmice koja je bila odlučena tek u produžetku. Chris Bosh ubacio je 31 poen uz 15 skokova, dok je Jose Calderon dodao 22 poena i čak 19 asistencija. Naš Roko Ukić dobio je 13 minuta s klupe, dovoljno za 13 poena, 4 asista i 2 skoka.

Bullse, koji su još 'unutra' (trenutno na osmom mjestu na Istoku s dvije utakmice prednosti ispred Charlottea) je predvodio Ben Gordon s 37 poena (15/26), dok je Derrick Rose dodao 23 poena, uz 9 asistencija.

Orlovi zaustavili Lakerse

Impresivnu utakmicu odigrali su Atlanta Hawksi koji su svladali Los Angeles Lakerse. U dvoboju šuterski indisponiranih protivnika (Lakersi su iz igre šutirali 35%, Atlanta 39%) Hawkse je spasila sjajna trica (10/19) i dobra partija Mikea Bibbyja (21 poen, 5 skokova).

Kod Lakersa samo Pau Gasol (21 poen, 11 skokova) je prešao magičnu granicu od 20 poena, dok je Kobe Bryant ostao na 17. Trojac Ariza - Fisher - Odom iz igre je kombinirano šutirao 9/37. Ni Hawksi nisu bili ništa bolji, katastrofalne šuterske učinke Josha Smitha (šut 3/11) i Joea Johnsona (10 poena, 4/18) nadoknadili su Ronald Murray (14 poena) i Zaza Pachulia (11 koševa, 13 skokova) ušavši s klupe.

Spursi pali u New Orleansu

Lošu utakmicu u New Orleansu odigrali su San Antonio Spursi, kojima ništa nije išlo od ruke. Iako je Hornetsima nedostajao trojac Tyson Chandler - Peđa Stojaković - James Posey, Spursi su katastrofalnim šutom za tri poena (7/29) potpuno izgubili kontrolu u drugom dijelu susreta i upisali novi poraz. Ni domaćini nisu briljirali u šuterskom aspektu (37% iz igre) ali eksplozivni Chris Paul (26 poena, 9 asistencija, 7 skokova) odigrao je još jedan sjajan susret, posebno kada je 2 minute prije kraja izbio loptu Timu Duncanu (19 poena, 15 skokova) u skoku, bez prekršaja.

Ostaje ipak mala dubioza pred kraj susreta kada su suci propustili svirati prekršaj Spursa, prekršaj koji bi zaustavio sat i poslao Paula na liniju slobodnih bacanja za dva šuta, ovako je Paul prošao pored dvojice braniča i trećeg (Ginobilija) nadmudrio prišavši mu već u skoku (negdje kod centra) u pokretu šuta, što je značilo tri bacanja, koja je naravno pogodio, za konačnih 80:76.

No, kad se podvuče crta, Hornetsi su zasluženo slavili, San Antonio jednostavno nije igrao svoju tipičnu igru već je platio danak promašenim otvorenim šutovima za tri poena.

Sunsi izgubili nadu za doigravanje?

Nakon poraza u produžetku u subotu protiv Utah Jazza, Sunsi su izgleda "ostavili svaku nadu" porazom protiv Sacramento Kingsa, 126:118. Iako je i Dallas izgubio, utakmica i prilika je sve manje, a Sunsi zaostaju tri utakmice. Kingse su predvodila sedmorica dvoznamenkastih, a izdvajamo 20 poena i 10 skokova Spencera Hawesa te 16 poena, 7 asista i 7 skokova Bena Udriha.

Steve Nash odigrao je odličnu utakmicu (31 poen, 14 asistencija), Shaquille O'Neal dodao je 24 koša uz 9 skokova no izgleda da će dvojica velikana karijere završiti bez posljednjeg pokušaja u doigravanju.

Povratak Iversona na parket

Nakon ozljede koja ga je udaljila s parketa proteklih nekoliko tjedana, Allen Iverson (8 poena) vratio se u domaćoj pobjedi Pistonsa protiv Philadelphije (101:97). Pobjeda je utoliko važnija jer Detroit i dalje nije osigurao doigravanje, 11 utakmica prije kraja imaju omjer 36-37 i 3 utakmice prednosti ispred Bobcatsa koje predvodi bivši im strateg Larry Brown. Izdvajamo učinak Tayshauna Princea (21 poen).

Boston lako protiv Thundera

Iako bez usluga Kevina Garnetta, Boston Celticsi rutinski su svladali Oklahomu City sa 103:84. Paul Pierce susret je završio s 27 poena a Glen Davis dodao je 19. Kod Thundera Russell Westbrook ubacio je 23 koša.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije