Bullsi slavili u Bostonu, Cavsi razbili Pistonse (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Bullsi slavili u Bostonu, Cavsi razbili Pistonse (VIDEO)

Kako se moglo i očekivati, Boston Celticsi imali su velikih problema igrajući bez Kevina Garnetta. Posebno se to vidjelo u prvom poluvremenu kada ih je doslovce pod obručima uništio Joakim Noah koji je u tom periodu imao impresivne brojke, deset poena, osam skokova, dvije oduzete lopte i blokadu.

Posebno su podbacili Paul Pierce i Ray Allen. Pierce je ipak znatno agresivnije krenuo u nastavak utakmice s nekoliko pogođenih šutova i brzo su Celticsi bili ponovno u utakmici nakon minusa od devet poena. Nastavljeno je u nevjerojatnom ritmu. Ukupno je tokom susreta 25 puta promijenjeno vodstvo timova, a sve je mirisalo kako će kraj doći u šokantnoj završnici.

Dok su problemi nagrizali aktualne prvake, Bullsi su vidjeli kakvog igrača imaju, odnosno kojeg su draftirali kao prvog prošlog ljeta. Derrick Rose u svojoj je prvoj playoff utakmici odigrao spektakularno ubacivši 36 poena uz 11 sjajnih asistencija. Svojim prodorima i nevjerojatnim ubačajima ostavio je čak i domaće navijače bez daha. Govoreći o Roseu interesantno je kazati kako je dva dana prije ovog susreta nazvao nekadašnjeg playmakera slavnih Bullsa iz 1990-ih, BJ Armstronga, te ga pitao za savjete oko tranzicije od košarke kakva se igra u regularnoj sezoni, do one koja se prakticira u doigravanju. Savjeti su mu, prema vlastitom priznanju, itekako pomogli.

Rose je slobodnim bacanjima donio Chicagu prednost 97:96, devet sekundi prije kraja nakon čega Joakim Noah radi veliku pogrešku fauliravši Piercea na šutu, te je tako prvi strijelac Kelta imao prilike 2,6 sekundi prije kraja svojoj ekipi donijeti teško izborenu pobjedu. Međutim, prvo slobodno bacanje je pogodio, drugo promašio i dvoboj je otišao u produžetak. Tamo je pak dominirao Tyrus Thomas sa šest od osam poena Bullsa uključujući i posljednji za konačni rezultat 105:103. Važno je spomenuti kako je susret obilježio veliki dvoboj spomenutog Rosea i Rajona Ronda, dva playa budućnost, a dvoboj je dobio prvo spomenuti.

Uz Rosea, kod pobjedničkog sastava istaknuli su se Ben Gordon s 20 koševa, Thomas s 16 i šest skokova, te Joakim Noah s 11 poena i čak 17 skokova. Rajon Rondo je bio sjajan kod domaćih s 29 koševa, devet skokova i sedam asistencija, Pierce je dodao 23, no valja reći kako je potpuno razočarao Ray Allen koji je imao svega četiri poena uz katastrofalan šut 1-12.

http://www.youtube.com/watch?v=JfJGfG4RFPo


Kralj James demolirao ostarjele Pistonse

U drugoj utakmici subotnjeg, ranog programa Cleveland je bez ikakvih problema nadigrao Detroit Pistonse 102:84.

Pistonsi su se držali do završnice prvog dijela kada je LeBron James tricom s gotovo pola igrališta sa zvukom sirene odveo Cavse na odmor s vodstvom 57:45. To je bilo prvi put u utakmici da vodstvo prelazi dvoznamenkaste brojke. Vidno motivirani James je briljirao u svakom pogledu, te je svima pokazao koliko želi uspjeh u ovogodišnjem doigravanju. Izvrsne brojke, 38 poena (šut 13-20), osam skokova, sedam asistencija i niti jedna izgubljena lopta govore samo dio onoga što je činio na terenu. Jasno se vidi koliko je kvalitetan timski igrač jer svaki član Cavsa koji je dobio minute, upravo je zbog sjajnog LeBrona dobio priliku dokazati se.

Pistonsi su nešto pokušavali, međutim previše je rupa u toj timu koji nema ko popuniti.

Pored Jamesa, solidni kod Cavsa bili su Joe Smith s 13 poena, te Ilgauskas, Williams i West koji su pridodali po 12. Rodney Stuckey je s 20 koševa bio najefikasniji u timu Detroita.

http://www.youtube.com/watch?v=7iK2jBIKpXY


Mavericsi nadigrao Spurse

Dallas je već u startu međusobne playoff serije pobjedom 105:97 preuzeli prednost domaćeg terena San Antoniju, a s obzirom u kakvoj su formi, to bi Mavsima moglo biti i dovoljno da dođu do konačne pobjede.

Još uvijek ostaje dovoljno vremena Spursima da se vrate, međutim jasno je kako bi porazom i u drugoj domaćoj utakmici izgubili gotovo sve šanse da prođu u polufinale Zapada. Timovi su u posljednju dionicu ušli izjednačeni, ali zadnjih 12 minuta pripale su Mavsima 31-23. Josh Howard je igrao sjajno tri četvrtine, postigao 25 poena, ali tada ga je trener Rick Carlisle morao posjesti na klupe ne bi li igrač odmorio ozlijeđeni gležanj koji će zahtijevati operaciju ovog ljeta. No, strah oko ne igranja Howarda kada je bilo najvažnije ipak nije bio opravdan.

"Bili smo ovdje već i prije. Nije strašno izgubiti, pogotovo ne u prvoj utakmici, ali jasno nam je kako moramo odigrati drastično kvalitetnije ne bi li si dali priliku za pobjedom." - jasan je bio o stanju u svojoj ekipi, Tim Duncan, koji je predvodio Spurse s 27 poena i devet skokova.

Dallas je ostvario prvu playoff pobjedu na gostovanju u posljednje tri godine, a pored Howarda i Baree, istaknuli su se Dirk Nowitzki s 19 koševa i Brandon Bass s 14.

Veterani Houstona naučili mlade Blazerse lekciju

Koliko zapravo iskustvo znači u jednoj playoff seriji, jasno su pokazali Houston Rocketsi. Veteranski tim koji zna kako pobijediti odigrao je vrhunsku odbrambenu utakmicu svladavši Blazerse sa visokih 108:81. Pobjeda je time značajnija jer je došla na gostovanju, u dvorani gdje Blazersi rijetko gube.
Rocketsi čekaju na pobjedu u prvom krugu doigravanja od davne 1997. godine, no još uvijek ne valja otpisivati Portland koji se našao u postsezoni prvi put u posljednjih sedam sezona, s obzirom da su ekipa koja će znati naučiti iz grešaka koje su počinili u prvoj utakmici.

Rocketsi, pak, izgledaju jako dobro. Iako je Brandon Roy uspio doći do 23 poena, važno je spomenuti sjajnu odbranu Yao Minga i Luisa Scole na krilnom centru Blazersa LaMarcusu Alridgeu koji je bio potpuno nevidljiv sa svega osam poena (3-12). Uz Roya, jedino je Greg Oden ostvario dvoznamenkasti broj poena, postigao je 15 uz pet skokova. Razočarao je i Rudy Fernandez sa samo tri poena, no Španjolac je bio rezerviran u šutu uputivši samo tri lopte prema košu u 20 minuta igre.

Yao Ming je s 24 poena bio sjajan uz perfektni šut 9-9, u drugom poluvremenu nije uputio niti jednu loptu, a cijelu je posljednju četvrtinu prosjedio na klupi. Aaron Brooks je pak bio najefikasniji s 27 koševa, Scola je dodao 19, a Ron Artest 17 poena kod pobjedničkog sastava.

rezultati:
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 102:84 (1:0)
Boston Celtics - Chicago Bulls 103:105 produžetak (0:1)
San Antonio Spurs - Dallas Maverics 97:105 (0:1)
Portland Blazers - Houston Rockets 81:108: (0:1)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije