Legende / Kobe Bryant uvršten među kandidate za košarkašku Kuću slavnih

15. 02. 2020. u 13:51:00 Fena

Shares: 108

Kao što je bilo i najavljeno samo nekoliko dana nakon njegove tragične pogibije, Kobe Bryant je tokom NBA All-Star vikenda u Chicagu vanredno uvršten među završne kandidate za ulazak u košarkašku Kuću slavnih već ove godine.

Bryant, koji je prije tri sedmice poginuo u padu helikoptera zajedno sa svojom 13-godišnjom kćerkom te još sedam osoba, svoju je blistavu karijeru okončao 2016. godine, a prema redovnoj proceduri mora proći najmanje pet godina od završetka nečije karijere do mogućnosti uvrštenja u Kuću slavnih.

Ipak, predsjednik košarkaške Kuće slavnih Jerry Colagnelo je već tada najavio kako bi se Bryant trebao odmah uvrstiti među najveće.

Bryant, koji je svih svojih 20 sezona u NBA ligi proveo u Los Angeles Lakersima, zauzima četvrto mjesto na listi strijelaca svih vremena, a osvojio je pet naslova prvaka, dva je puta bio MVP finala, a jednom i MVP ligaškog dijela sezone.

Osim Bryanta, među sjevernoameričkim finalistima za ulazak u Kuću slavnih ove sezone su i velikani poput Tima Duncana, Kevina Garnetta i Chrisa Bosha, trener Rudy Tomjanovich te košarkašice Swin Cash i Tamika Catchings, trenerice Kim Mulkey i Barbara Stevens te trener Eddie Sutton.

Imena novih članova Kuće slavnih bit će objavljena tokom završnog turnira ovosezonskog univerzitetskog prvenstva koje će se održati u Atlanti od 4. do 6. aprila, a svečanost uvrštenja u Kuću slavnih u Springfieldu održat će se 29. avgusta.

Za uvrštenje u Kuću slavnih svaki finalist mora dobiti najmanje 18 glasova od 24 člana Izborne komisije.

NEMA KOMENTARA