Bosna slavi godišnjicu najvećeg uspjeha

Radiosarajevo.ba
Bosna slavi godišnjicu najvećeg uspjeha

Petog aprila napunjava se trideset godina od kako se KK Bosna popela na vrh Evrope.

Godišnjica jednog od najznačajnijih događaja u istoriji bh. sporta bit će obilježina nizom manifestacija.

"Ponosni smo što smo dio istorije ovog kluba i što ćemo biti domaćini takvim igračkim i ljudskim veličinama, koje će se ponovo okupiti u Sarajevu. Uspjeh ostvaren prije 30 godina imao je veliki utjecaj na razvoj košarke i sve što se dešavalo nakon toga", kazao je direkora kluba Admir Bukva.

Od igrača iz šampionske generacije Bosne dolazak su najavili: Bogdan Tanjević, Svetislav Pešić, Emir Mutapčić, Sabit Hadžić, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Boro Vučević, Zadrvako Čečur, Rođeni Krvavac, kao nakadašnji košarkaški stručnjaci i igrači iz regiona Mirko Novosel, Mihovil Nakić, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Predrag Danilović i drugi.

Prema program manifestacije, 5. aprila u Narodnom pozorištu će se održati Svečana akademija sa početkom u 18.00 sati, a nakon toga, u 20.00 sati, druženje u Domu mladih, na koje su pozvani svi prijatelji Kluba.

Dan kasnije, 6. aprila Gradska uprava Sarajeva će grupi građana zaslužnih za osvajanje titule (52 člana) uručiti kolektivnu Šestoaprilsku nagradu.

Predviđeno je da nagradu uime grupe građna primi Bogdan Tanjević, tadašnji trener šampionske generacije KK "Bosna".

http://www.youtube.com/watch?v=XLNpvzyBxmI

Doba šampiona


Najveći uspjeh dotadašnje jugoslovenske i bosanskohercegovačke klupske košarke Bosna je ostvarila 4. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu.

Pred 12 hiljada gledalaca, od kojih je veliki broj bio navijača Studenata, u finalu Kupa šampiona Evrope Bosna je savladala italijanski Emerson rezultatom 96:93.

U fenomenalnoj utakmici Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, predvođeni briljantnim strategom sa klupe Bogdanom Tanjevićem, pokazali su do tada neviđeno košarkaško umijeće.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije - u sezonama 1979/80 i 1982/83. Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaći drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu.

fena/kkbosna.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije