‘Bosanska zvijer‘ velikog srca: Jusuf Nurkić u Vukovaru razveselio stotinu djece

0
Radiosarajevo.ba
‘Bosanska zvijer‘ velikog srca: Jusuf Nurkić u Vukovaru razveselio stotinu djece
Foto: Instagram / Jusuf Nurkić

Zbog načina na koji igra i u svakoj utakmici beskompromisno radi za svoju ekipu, Amerikanci su ga prozvali "The Bosnian Beast". No, kada izađe s parketa i kada se ugase svjetla košarkaške pozornice, Jusuf Nurkić postaje "The Bosnian Humanist".

Bilo da je riječ o finansiranju izgradnje košarkaškog igrališta u Zadru kroz Udruženje koju je osnovao, odazivanju na humanitarne pozive u pomoć ili javnom iskazivanju empatije i sućuti prema žrtvama Srebrenice i Vukovara..., Nurkić je uvijek na prvoj liniji humanosti. Posebne emocije ova 28-godišnja NBA zvijezda Portland Trail Blazersa i reprezentacije BiH rodom iz Živinica kod Tuzle očito ima prema Vukovaru, pa ne čudi što je upravo iz ovog grada odlučio krenuti s organiziracijom košarkaških kampova pod njegovim imenom.

I nije to uopće oglašavao na sva zvona. Došao je tiho, jer prioritet su mu bila djeca iz KK Borovo Vukovar, 100-tinjak djevojčica i dječaka koji su s oduševljenjem o Sportskoj dvorani Borovo dočekala veliku NBA zvijezdu i dobili ekskluzivnu priliku trenirati s njim.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

"Zadnji put sam ovdje bio prije dosta godina, još kao igrač Cedevite, ali biti ovdje u meni budi lijepe emocije prvenstveno zbog razloga zbog kojeg smo došli, jer pozitivnih priča na ovim našim prostorima nikada dosta, bez obzira koliko one nekada prođu i ispod radara, a mislim da je ovo upravo takva, pozitivna, priča", kazao je Jusuf za Jutarnji.hr, koji je za ovu priliku u Vukovar doveo i vrhunske trenere koji su u petak navečer i subotu prijepodne trenirali s vukovarskom mladosti.

Iz Portlanda je samo za ovu priliku doputovao Roy Rogers, pomoćni trener u Blazersima. Riječ je o 49-godišnjaku s igračkom karijerom u NBA te CSKA iz Moskve, a od 2008. godine pomoćnim trenerom osam NBA ekipa. Osim njega u Vukovar su došli i Nurkićevi prijatelji, njegov dugogodišnji lični trener Dražen Orešković te Branko Barbić.

Posebna priča

"Pozvao sam svoje prijatelje da zajedno ovoj djeci pružimo jedno lijepo iskustvo i zadovoljstvo. Imati ovdje NBA trenera i igrača nije mala stvar. Naravno da su se pridružili Dražen i Branko, HKS nas je podržao, Vukovarci prihvatili i evo nas ovdje", veli Jusuf, a Jutarnji ga pita zašto baš Vukovar.

Crveni križ FBiH dodijelio priznanja: Među dobitnicima i Jusuf Nurkić

Crveni križ FBiH dodijelio priznanja: Među dobitnicima i Jusuf Nurkić

"Moja generalna ideja jest da Vukovar dobije veću dimenziju u smislu pozitivnih događaja i priča, jer Vukovar, kao i Srebrenica, zaslužuje posebnu pažnju. Zato će u septembru biti kamp i u Srebrenici i moja je želja da ova djeca iz Vukovara odu tamo, pa da ovdje dogodine dođu djeca iz Srebrenice, da se širi prijateljstvo među njima, ali i nada da im možemo ostaviti bolji svijet. Ja kao dijete nisam imao prilike vidjeti uživo igrača i trenera iz NBA, biti blizu njega i želim djeci u tim gradovima pružiti priliku kakvu ja u svom djetinjstvu nisam imao, da im ovo ostane jedna lijepa uspomena", kazao je Nurkić, koji je podijelio s nama i svoje razmišljanja o tome je li i koliko teško danas biti čovjek.

"Nije teško, samo je problem ostaviti politiku sa strane, jer je uvijek u zraku to neko pitanje: "Gdje sam tu ja?". No, sport je uvijek zbližavao ljude, nije ih dijelio i zato se oko ovoga može graditi lijepa priča i bez politike. Zato mi je čast biti ovdje, a djeci mogu samo poručiti neka uživaju u svakom trenutku", istaknuo je Jusuf, kojemu se u ime KK Borovo Vukovar zahvalio Dražen Pejić, dopredsjednik kluba i trener mlađih uzrasta, kazavši da su počašćeni ovom velikom gestom.

Naravno, nezaobilazna tema bila je i NBA. Jusuf je u Portlandu od 2017. godine, kada je stigao iz Denvera, a ugovor ga s Blazersima veže još tri godine. Njegova je momčad prošle sezone ostala bez doigravanja, a prethodni klub je predvođen Nikolom Jokićem, s kojim je Jusuf dijelio svlačionicu u Nuggetsima, osvojio titulu...

Jusuf Nurkić oduševio javnost u Bosni i Hercegovini: 'Uspjeli smo napraviti nešto ozbiljno'

Jusuf Nurkić oduševio javnost u Bosni i Hercegovini: 'Uspjeli smo napraviti nešto ozbiljno'

Pogled prema naprijed

"Što se nas tiče usmjeren sam samo na ono što dolazi. Mi igrači očekujemo da će nam draft donijeti dosta dobroga, da ćemo dovesti neko ozbiljno ime i složiti ekipu za napad na naslov. Nikoli svaka čast. Čuli smo se, čestitao sam mu na naslovu i fantastičnoj sezoni, jer je uvijek ogromna stvar kada neko s ovih prostora osvoji NBA i bude dva puta MVP. To je cilj svakog košarkaša", kazao je Nurkić, kojega su u kontekstu Jokića upitali i što misli o stalnim usporedbama i traženju najboljeg Europljanina ili igrača s ovih prostora u NBA.

"Nije dobro raditi takva poređenja, jer svako vrijeme nosi svoje, neke igrače koji su u tom vremenu blistali i mislim da na to treba tako i gledati, jer svako ima veću emociju prema igračima koji su igrali u nekom njegovom vremenu. Vama je možda najbolji Jordan, meni možda Bryant, ovoj djeci će biti neko treći... Bilo bi jako ružno komparirati i nas koji smo danas u NBA s onim igračima s ovih prostora koji su prije 30 godina nama otvarali put", kazao je Nurkić, a autor ovog teksta osjetio je potrebu kazati mu da je za njega najbolji Dražen.

"Eto o tome pričam. Pamte li ga u Portlandu? Naravno, u trening dvorani imamo njegov dres, ali naravno da to nije na razini statusa kojeg ima u Brooklynu, gdje je puno više igrao", kazao je Nurkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije