Bosanci i Crnogorci postali stranci u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Bosanci i Crnogorci postali stranci u Srbiji

Skupština Košarkaškog saveza Srbije zasjedala je ovog vikenda i donijela je odluku o ograničavanju broja stranaca u timovima na četiri igrača.

To u biti ne bi bio veliki problem, jer su primjerice ponajbolji srpski klubovi Partizan i Crvena zvezda imali samo po dva stranca, ali značajno je to što su od danas stranci košarkaši iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tako je Zvezda po starom pravilniku imala tri stranca (Owens, Roberts, Steven Marković), a po “novom” pet jer uz Crnogorca Bakića igraju reprezentativci BiH Kikanović i Milošević. Slična je stvar s Partizanom kojem stranci postaju Žarko Rakočević i Slavko Vraneš.

Odluka Skupštine sigurno se posebno neće svidjeti Dušku Vujoševiću koji je često dovodio poluanonimne igrače iz regije, prije svih iz “svoje” Crne Gore, i od njih pravio vrhunske igrače, no sada će morati pažljivije birati.

Usporedbe radi, u Bosni i Hercegovini hrvatski i srbijanski igrači nemaju status stranca i klubovi mogu sastaviti timove s neograničenim brojem igrača iz regije.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije