Blazersi izjednačili protiv Rocketsa

Radiosarajevo.ba
Blazersi izjednačili protiv Rocketsa

Brandon Roy nije dopustio da njegovi Portland Trail Blazersi izgube i drugi domaći susret protiv Houstona, te je s 42 poena bio uvjerljivo najbolji pojedinac pobjede Portlanda 107:103.

Nakon što ih je u prvom susretu uništio Yao Ming, Blazersi su ovoga puta znatno promijenili taktiku koja je urodila plodom. Joel Pryzbilla odigrao je ključnu ulogu u tom procesu. Kineskog centra čuvao je agresivnije s čestim ispadima u lice košarkaša u odnosu na uvodni susret, kada se držao konstantno iza Minga što je ovaj koristio zbog svoje autoritativne visine. Međutim, trener domaćeg sastava Nate McMillan naučio je na pogreškama, te je maksimalno koristio svoja dva centra, Pryzbillu i Grega Odena, i to istovremeno, nešto što je prije učinio samo jednom u regularnoj sezoni. Dvojica snažnih centara Blazersa limitirali su centra Rocketsa na samo 11 poena i osam skokova, te su ga natjerali u probleme s osobnim greškama.

Yao je priznao uspješnu taktiku protivničkog sastava: "Bilo je jasno što žele postići. Čuvali su me po dvojica s brzim izmjenama setova, te su se u kontinuitetu gurali ispred mene što mi je znatno otežalo igru. Blazersi su odigrali jako dobro."

U odnosu na prvi susret prošlog vikenda, Portland je dobio i odličnu partiju LaMarcusa Aldrigea koji je tada bio pretjerano rezerviran. No, sinoć, Alridge je postigao 27 poena uz 12 skokova. Rudy Fernandez zapečatio je sudbinu gostiju s dva slobodna bacanja. Španjolac je odigrao daleko bolje nego prošle subote. Postigao je 11 koševa. Ron Artest je s 23 koša predvodio Houston koji će u petak odigrati prvu od dvije iduće utakmice u svom Toyota Centru. Napomenimo kako je ovo prva playoff pobjeda Portlanda od 2003. godine i takozvane ere Jail Blazersa, ekipe koja je više vremena provodila po zatvorima i sudovima nego na terenu.

Lakersi autoritativno do 2-0

LA Lakersi nisu dopustili iznenađenje, te su još jednom uvjerljivom predstavom ostvarili pobjedu nad Utah Jazzom 119:109.

Lakersi su prednost napravili u prvoj četvrtini (41:29), te su je održavali veći dio susreta. Jazzeri su napadali, pritiskali, no najbolje što su mogli bilo je približiti se na šest poena zaostatka, nešto što su uspjeli učiniti u više navrata. Međutim, LA nije dopustio da izgube prednost domaćeg terena, te sada u Salt Lake City odlaze s na pola odrađenim poslom.

Deron Williams je odigrao najbolju playoff utakmicu u karijeri postigavši 35 poena i devet asistencija no to niti izbliza nije bilo dovoljno da bi se pobijedili sjajni domaćini. Jazzeri su ovime izgubili 11 uzastopnu utakmicu u Staples Centru. Gostima je ponovno nedostajao Mehmet Okur čiji je nastupu u trećem susret također pod znakom pitanja.

Kobe Bryant je s 26 koševa i devet asistencija predvodio Lakerse, a Pau Gasol je dodao 22, odličan je bio i Lamar Odom s klupe postigavši 19 poena. Carlos Boozer je s 20 koševa i deset skokova bio vrlo dobar kod gostiju.

Cavsi još jednom sjajnom obranom srušili nade Pistonsa

Cleveland je poput Lakersa, došao do vodstva od 2-0 u seriji protiv Detroita nakon pobjede 94:82. Cavsi su igrali sjajno tri četvrtine, vodili su čak 29 poena razlike, tada je novi trener godine NBA lige, Mike Brown na klupi ostavio LeBrona Jamesa, međutim rezerve Cavsa umalo su uprskale golemo vodstvo, te je to natjeralo trenera domaćeg sastava da vrati Jamesa u igru kako bi ovaj smirio nervozne suigrače koji nisu mogli pratiti bolju igru rezervi Pistonsa. No, niti ovi problemi nisu umanjili zadovoljstvo Cavsa.

"Sedam od osam četvrtina u dvije utakmice igrali smo prekrasnu košarku, praktički bez pogreške, stoga nam ova slabija dionica neće pokvariti raspoloženje niti nas uvesti u depresiju. Znamo da igramo odlično, i vjerujemo da ćemo tako i nastaviti." - gotovo u glas kazali su LeBron i Mo Williams.

Kako su najavljivali proteklih dana, od Pistonsa se očekivalo da barem djelomice zaustave Jamesa, no to nije bilo moguće. Prva zvijezda Cavsa odigrao je sjajno po tko zna koji put postigavši 29 poena uz 13 skokova i šest asistencija, 21 je dodao Mo Williams, a Delonte West 20 koševa. Slabe Pistonse predvodio je Richard Hamilton sa 17 koševa. Serija se sada seli u Motor City, Detroit gdje će Pistonsi tražiti priliku da ostanu u u dvoboju, iako kako stvari izgledaju na parketu, ovaj bi susret mogao vrlo brzo završiti.

rezultati:

istok:
Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 94:82 (2-0)

zapad:
Los Angeles Lakers – Utah Jazz 119:109 (2-0)
Portland Trail Blazers – Houston Rockets 107:103 (1-1)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije