Bivši trener KK Bosna novi selektor Srbije

1
Radiosarajevo.ba
Bivši trener KK Bosna novi selektor Srbije
Foto: KK Srbija / Svetislav Pešić

Proslavljeni košarkaški trener Svetislav Pešić novi je sleketor košarkaške reprezentacije Srbije, potvrdio je danas Košarkaški savez Srbije.

„Naš trofejni trener Svetislav Pešić novi je selektor muške reprezentacije Srbije! Pešić će predvoditi naš nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra 2021. dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji“, navodi se u saopštenju KSS.

Trenersku karijeru započeo je u sarajevskoj Bosni 1982. godine i ostao u njoj do 1986. godine.

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

U tom razdoblju je osvojio prvenstvo Jugoslavije 1983. godine, nakon prijeporne utakmice u završnici protiv Šibenke.

Pešić je, kako se ističe, kao selektor Jugoslavije donio veliku radost košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubjedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije donio titulu šampiona na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Prije toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Europsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion svijeta.

Pešić se sa Jugoslavijom 2002. godine popeo na svjetski tron, a sada će imati pune ruke posla sa Srbijom, s obzirom na to da Orlove očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Na klupskom planu, osvojio je Euroligu sa Barvelonom 2003. godine i Eurokup sa Gironom četiri godine kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije