BiH želi Sutona, on želi igrati za Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
BiH želi Sutona, on želi igrati za Hrvatsku

Rođeni Sarajlija Goran Suton trenutačno je hottest thing u Americi. Zvijezda univerzitetskog tima Michigan Statea, koji je upravo zahvaljujući Sutonu izborio završni turnir u univerzitetskoj američkoj košarci, takmičenja koji po popularnosti nimalo ne zaostaje za najjačim američkim sportovima, trenutno je po broju objavljenih članaka blizu LeBronu Jamesu ili Alexu “A-Rodu” Rodriguezu, najpopularnijem baseball igraču.

I baš takvu zvijezdu željele bi u svojim redovima vidjeti košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine te Hrvatske. I dok je selektor reprezentacije BiHnekoliko puta Sutona uvrštavao na širi popis, pravdajući njegov nedolazak neskladom između američkih obveza i reprezentativnog kalendara, hrvatska reprezentacija bila je kudikamo konkretnija.

Preko Sutonovog brata Darijana uspostavljen je kontakt putem elektronske pošte. Goran Suton navodno je izrazio veliku želju da igra za reprezentaciju Hrvatske. U HKS-u su oduševljeni, a blagoslov još samo treba dati selektor Jasmin Repeša, piše kosakra.hr.

"Kontakt je davno uspostavljen. Ljudi koji su zaduženi za praćenje potencijalnih kandidata Sutona prate odavno. I to nije ideja od jučer. Sutonove dobre igre na završnici univerzitetskog košarkaškog takmičenja nisu bile povod da pokušamo doći do njega, nego je Suton primijećen još puno prije ovog turnira. On je dao pozitivnu reakciju i svakako da ima želju nastupiti za hrvatsku reprezentaciju. Hrvatsko državljanstvo ima, s te strane nema prepreka, i sad je samo na struci da odluči treba li nam on", kazao je glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Željko Drakšić.

Iako je Goran Suton bio na popisu reprezentacije BiH, to za HKS ne predstavlja prepreku jer nije odigrao niti jednu službenu utakmicu za naš nacionalni tim. Teoretski, na Sutonove reprezentativne usluge može polagati pravo i SAD, koje su ga udomile od njegove 14. godine, ali i Srbija jer preko majke ima i srpskih korijena. Sada je samo na talentiranom 23-godišnjem košarkašu da odluči za koju će reprezentaciju igrati.

"Nije uopće važno to što se našao na spisku reprezentacije, ako nije odigrao niti jednu službenu utakmicu. Malo ću karikirati, ali to je isto kao da ja poželim da za Hrvatsku igra Michael Jordan. Mi svi možemo željeti Sutona u reprezentaciji, ali on je taj koji će odlučiti", dodao je Drakšić.

Po svemu sudeći HKS je ozbiljno zagrizao za zvijezdu Spartansa kojem je ovo posljednja godina u NCAA ligi i koji će, vrlo vjerovatno, na NBA draft.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije