Bh. košarkaši i službeno bez EP-a

Radiosarajevo.ba
Bh. košarkaši i službeno bez EP-a

Posljednji član Eurobasketa 2009. dobit će se nakon što 27. i 30. avgusta snage odmjere susjedi Francuska i Belgija. Francuzi su dva finalna susreta za odlazak u Poljsku ovjerili još ranije, dok su Belgijanci imali puno dramatičniji put.

Ipak, košarkaš Reala Axel Hervelle, član NBA prvaka Lakersa Dj Mbenga i društvo do dvije utakmice s Francuzima došli su pobijedivši Portugal 58:60 u posljednjoj utakmici skupine A dodatnih kvalifikacija. Iako su kontrolirali utakmicu cijelo vrijeme, Belgijanci su na kraju morali čupati pobjedu u Coimbri.

Naime, Portugal je minutu i 14 sekundi prije kraja imao neriješenih 57:57. Domaćinu ova utakmica nije značila ništa, ali nama je to značilo mnogo. Da je Portugal tu prelomio i dobio utakmicu, na Francuze bi išla Bosna i Hercegovina. Na žalost i ove godine ćemo gledati Evropsko košarkaško prvenstvo bez naše reprezentacije.

Ipak, krilni igrač Belgije Jef Van Der Jonckheyd pri rezultatu 57:57 pogađa tricu i donosi gostima pobjedu. Produžetak utakmice pokušao je izboriti Joao Gomes, ali njegova trica nije ušla. Domaći su imali još jednu priliku kada je isti igrač pogodio jedno bacanje, a promašio drugo, 19 sekundi prije kraja, ali Carlos Andrade izgubio je loptu i Belgijanci su mogli slaviti priliku da prvi put nakon 16 godina pokušaju izboriti Eurobasket.

“Bila je ovo tipična belgijska utakmica, igrači nervozni, uplašili se pobjede. Bila je to napeta utakmica i fizički vrlo zahtjevna. Portugalci zaslužuju veliko poštovanje zbog borbe u utakmici koja im ništa nije značila”, kazao je belgijski izbornik Eddy Casteels koji na time-outu upute igračima daje na – engleskom jeziku.

Obje ekipe imale su loš šut, za tri poena pogotovo (Belgija 27 posto, Portugal 16). Goste je predvodio Roel Moors s 15 poena, a jedini dvoznamenkast uz njega bio je Cristophe Beghin s 12 koševa.

Hervelle je dodao 9 poena, 11 skokova, ali i čak 8 izgubljenih lopti. Kod Belgijanaca je Andrade ubacio 16 poena.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije