Belgijanci namučili BiH

Radiosarajevo.ba
Belgijanci namučili BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u zeničkoj areni ostvarila svoju drugu pobjedu u okviru dodatnih kvalifikacija za plasman na evropsko prvenstvo.
Naši momci bili su bolji od reprezentacije Belgije rezultatom 82-77.

Nakon pobjede u Portugalu u zeničkoj areni smo dočekali Belgijance sa kojima ćemo kako stvari stoje do posljednjeg kola voditi borbu za prvo mjesto u grupi.

Naši košarkašai prvu četvrtinu nisu odigrali na nekom visokom nivou, Axel Hervelle bio je nezaustavljiv, gotovo sam je igrao protiv naših košarkaša i stvarao nam velike probleme, kraj prve četvrtine glasio je 19-26 u korist gostiju.

U drugoj dionici, košarkaši Bosne i Hercegovine uspostavili su ravnotežu u igri te polako topili prednost Belgijanaca.
Đedović, Jazvin i Jovanović su u trećoj četvrtini bili glavobolja za Belgijance, na poluvrijeme smo ipak otišli sa košem manje u odnosu na Belgiju, 39-40.

Nastavak susreta u potpunosti je pripao našim košarkašima koji su sjajnom igrom pokazali da Belgijanci večeras u Zenici nemaju šta tražiti.

Nihad Đedović iako najmlađi igrač na terenu poput pravog vođe je asistirao, u odbrani se borio kao lav a svojim trojkama zeničku publiku je često dizao na noge.

Najveću prednost naši su košarkaši imali sredinom treće četvrtine kada je rezultat glasio 65-52. Treba istaći da je naša reprezentacija bila dominantna u skoku te odlična u odbrani, upravo onakva reprezentacija Bosne i Hercegovine kakvu smo željeli gledati.

Ipak, u posljednjoj četvrtini smo gledali reprizu utakmice iz Portugala. Naša reprezentacija je ostvarila solidnu prednost a onda neobjašnjiv pad u igri naših momaka.

U napadu smo jednostavo stali a greške u odbrani je odlično koristio Axel Hervelle. Jedan od najljepših poteza gledaoci su mogli vidjeli kada je Jovanović od koša do koša preveo loptu te pod faulom šutirao i pogodio iz nemoguće pozicije. Pet ličnih za našeg play makera sredinom posljednje dionice stvorilo je glavobolju više selektoru Bajramoviću. Minut i pol do kraja rezultat je glasio 77-75 u korist naše reprezentacije, na sreću po nas, Hervelle i Mbenga su zaradili 5 ličnih greški.

Posljednji minut smo gledali igru slobodnih bacanja na jednoj i na drugoj strani, Belgijanci su često faulirali naše igrače. Gordić je u posljednjoj minuti pogodio 2 od 4 slobodna bacanja što je na sreću presudilo u našu korist. Na kraju su naši košarkaši slavili pobjedu rezultatom 82-77.

Najbolji pojedinac u našim redovima bio je Nihad Đedović sa 18 ubačenih poena dok je kod Belgijanaca neprikosnoven bio Hervelle sa čak 33 ubačena poena.

Naša reprezentacija je u petak domaćin Portugalu protiv kojeg nam samo igra pobjeda jer u slučaju da i Belgijanci pobjede Portugal u obje utakmice, odluka o prvom mjestu u grupi pala bi u posljednjem kolu, kada naši reprezentativci gostuju Belgiji i sve osim poraza većeg od 5 razlike vodilo bi našu reprezentaciju dalje.

A-grupa:
BiH - Belgija 82:77

Tabela:

1. BiH 2 2 0 144:133 4
2. Belgija 1 0 1 77:82 1
3. Portugal 1 0 1 56:62 1

B-grupa:
Francuska - Finska 82:72

Tabela:

1. Francuska 2 2 0 162:149 4
2. Italija 1 0 1 77:80 1
3. Finska 1 0 1 72:82 1

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije