Barcelona prvak Španije

Radiosarajevo.ba
Barcelona prvak Španije

Prvi put od 2004. godine Barcelona je osvojila naslov prvaka španjolske ACB lige. U velikom finalu najjače europske lige, od od bivšeg prvaka Tau Ceramice preuzeli su titulu s 3-1 u pobjedama. Posljednju su ostvarili pred svojim navijačima, njih oko 7.700, dobivši Tau s 90:77.

Iako rezultat sugerira laganu pobjedu Katalonaca, branitelj naslova dobro se držao, no Barca je zasluženo došla do pobjede dobivši sve četiri četvrtine. Po 18 koševa su postigli David Andersen i Fran Vasquez, a najbolji u redovima Barce bio je Juan Carlos Navarro (19 poena, 9 asistencija) koji je proglašen za MVP-a ovog finala, na osnovu SMS poruka navijača, ali i cjelokupnog učinka.

Slavlje u prijestolnici pokrajine Katalonije dugo je trajalo, jer je Regal Barcelona kompletirala naslove u dva najpopularnija sporta – nogometu i košarci.

“Večeras se završila najbolja sezona u povijesti Barcelone. Košarkaški tim je ostvario velik uspjeh pobijedivši jednu veliku ekipu kakva je Tau Ceramica i tako dovršila pothvat koji je napravila nogometna momčad osvojivši trostruku krunu”, rekao je predsjednik sportskog društva FC Barcelona Joan Laporta pod čijom je ingerencijom i košarkaška momčad.

Dva Bosanca u finalu


BiH je velikom finalu ACB-a imala dva igrača, Nihada Đedovića u Barceloni i Mirzu Teletovića u Tau Ceramici. Mladi Đedović je ovom pobjedom osvojio prvu titulu u karijeri sa Barcom iako nažalost nije imao minutažu u utakmici. Teletović nije bio na najvišem nivou u finalu gdje je ubacio jednu tricu, dok je u ostale tri utakmice postigao ukupno 24 poena.

Barca je tako nakon trećeg mjesta u Euroligi osvojila naslov prvaka države, a ni u Vitoriji ne moraju biti nezadovoljni. Osvojili su Kup kralja, prvo mjesto u regularnoj sezoni i igrali finale. Ivanovićevu momčad u finalu predvodili su Igor Rakočević s 20 koševa i Tiago Splitter s 15, dok crnogorski stručnjak nije uspio ponoviti uspjeh koji je lani napravio Neven Spahija.

Slavljenik je ipak postao trener Barcelone Xavi Pasqual koji je u 36. godini postao najmlađi trener osvajač ACB lige.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije