Barca izjednačila, Grci izborili polufinale

Radiosarajevo.ba
Barca izjednačila, Grci izborili polufinale

Košarkaši Barcelone uvjerljivom su pobjedom na gostovanju kod TAU Ceramice 84:63 izjednačili četvrtfinalnu seriju na 2-2, te će imati priliku za plasman na Final Four osigurati na domaćem parketu u odlučujućoj petoj utakmici. Nakon prve dvije četvrtine sve je ukazivalo da će to biti neizvjestan dvoboj do samoga kraja, budući da je TAU imao prednost na poluvremenu od tek pola koša (41:40). Međutim, početkom treće dionice Barcelona radi seriju 10:0 (računajući i kraj druge četvrtine 15:0) i odlazi na devet koševa prednosti. Treću četvrtinu završava s čak 16 poena prednosti, a u zadnjoj četvrtini je katalonski tim još i povećao prednost.

Gosti su imali petoricu dvocifrenih košarkaša koje je predvodio Jaka Lakovič s 15 koševa. Slijedili su ga Basile s 13, te Navarro, Andersen i Ilyasova s 11 koševa. TAU nije mogao do pobjede isključivo na krilima Igora Rakočevića, koji je večeras bio jedini u redovima domaćina raspoložen za igru. Zabio je Rakočević 21 koš, te je jedini igrač svoje ekipe koji je uspio zabiti tricu.

Skroman učinak našeg reprezentativca u dresu Keramičara Mirze Teletovića. Bh. internacionalac postigao je svega jedan poen te imao dva skoka u skoro 26 minuta igre.

Olympiacos je pobjedom nad Realom 78:75 u Palacio Vistalegre Areni u Madridu pred 12.900 gledatelja izborio plasman na Final Four. Olympiacos je bio konstantnija ekipa tokom cijele utakmice, tri je četvrtine riješio u svoju korist i na kraju riješio i utakmicu u svoju korist i bez ozlijeđenog Nikole Vujčića u sastavu. Real je vodio na poluvremenu 41:33 zahvaljujući bljesku u drugoj četvrtini koju je dobio 12 koševa razlike (25:13), ali je do kraja prosuo svoju prednost.

Kod Olympiacosa je sjajan bio Ioannis Bourousis s 25 koševa, uz izvrsnih 81% šuta iz igre (9/11), te 6 skokova, a dvocifreni po broju koševa bili su i Lynn Greer (12) i Yotam Halperin (10). Za Real je najviše ubacio Louis Bullock, 19 koševa, dok je hrvatski reprezentativac Marko Tomas za skoro osam minuta na parketu upisao tri koša i jednu ukradenu loptu. Tomasovi koševi bili su ujedno zadnji Realovi na ovoj utakmici, budući da je zabio polaganje i dodatno bacanje za smanjenje rezultata na 75:77. Do kraja je Lyn Greer ubacio jedno od dva slobodna bacanja za Olympiacos, dok Real nije uspio šutirati prema košu za eventualni produžetak jer je Luis Bullock izgubio loptu.

Košarkaši Panathinaikosa napravili su i drugi uzastopni ''break'' u četvrtfinalnoj seriji Eurolige protiv Montepaschija iz Siene, te izborili plasman na Final Four u Berlinu. Nakon vrlo lagane pobjede u utorak sa 72:53 u trećoj četvrtfinalnoj utakmici, a prvoj u Toskani, Panathinaikos je dva dana kasnije još jednom porazio Montepaschi na njegovom parketu, ovoga puta sa 91:84, te je s ukupnim omjerom 3-1 izborio plasman na završni turnir. Za razliku od prethodne utakmice, u kojoj je Montepaschi pao ''bez ispaljenog metka'', ovo je bila puno zanimljivija i neizvjesnija utakmica, ali opet s istim pobjednikom – ekipekoju vodi iskusni srpski trofejni trener Željko Obradović.

Panathinikos je tako dva puta slavio u Sieni, a Sienu u Euroligi pred domaćim navijačima prije toga nitko nije svladao još od 19. prosinca 2007. godine, kada je to pošlo za rukom moskovskom CSKA-u (69:66). Između te utakmice i prve protiv Panathinaikosa u Sieni, Montepaschi je imao 14 uzastopnih domaćih pobjeda u Euroligi. U ovome susretu su Grci imali u drugoj četvrtini i 13 koševa prednosti, ali je domaćin na odmor u svlačionicu otišao sa samo 3 koša zaostatka, 44:47. Košem Kaukenasa, Siena je u 28. minuti povela s 58:57. Međutim, vodstvo opet preuzimaju gosti. Ipak, domaćin drži ravnotežu, a u zadnjoj četvrtini je serijom 8:0 opet preuzeo vodstvo. Odlični Terrel McIntyre pogodio je tricu iz velike daljine 4 minute i 28 sekundi prije kraja za 72:69. No, Fotsis je odmah uzvratio tricom koja je povukla goste prema drugoj uzastopnoj pobjedi u Sieni.

Montapaschi je imao čak 11 skokova više (37:26), ali su gosti trijumfirali zahvaljujući puno boljem šutu. Za dva poena su gađali 61% (19:31), usto su pogodili 11 od 22 trice za odličnih 50%. Domaćini su,pak, ubacili samo 7 trica iz 23 pokušaja. Sjajni Terrel McIntyre, koji je za 35 koševa promašio samo šest lopti (5-6 za dva, 6-11 za tri poena, 7-7 slobodna bacanja), nije pomogao domaćinu za poravnanje u seriji. Nije bilo dovoljno. Gosti su imali veću širinu u sastavu, a najbolji strijelci bili su Nicholas s 19, Batiste s 15 i Peković s 14 koševa. Spanoulis je uz 11 poena, 3 skoka i 3 osvojene lopte imao i odličnih 10 asistencija! Panathinaikos je zasluženo izborio plasman na Final Four, na kojem će u polufinalu igrati protiv najvećeg rivala – Olympiacosa!

Domercant, baš kao ni Teletović nije pomogao svojoj ekipi. Henry je, ruku na srce, imao nešto bolji omjer od Mirze te je u 15 minuta provedenih na parketu postigao 2 poena, tri skoka i dvije asistencije.

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije