Whitmarsh: Krivi smo i molimo za milost

Radiosarajevo.ba
Whitmarsh: Krivi smo i molimo za milost

Martin Whitmarsh odlučio se na očajnički potez. Šef McLarena poslao je pismo predsjedniku FIA-e Maxu Mosleyu u kojem priznaje krivicu svog tima zbog lažnog svjedočenja nakon VN Australije. Pri dnu pisma uslijedila je i iskrena isprika. Posljednja molba za milost. I za spas McLarena, kojeg bi stroga kazna na saslušanju 29. travnja mogla doslovno uništiti. Kazna za prekršaj članka 151 c u najgorem bi slučaju mogla biti i izbacivanje iz ovogodišnjeg natjecanja, iako bi i suspenzija s dvije ili tri utrke za McLaren bila dovoljno opasna.

Sponzori su već najavili da sigurno odlaze bude li McLaren strogo kažnjen, a i Mercedes je objavio da još razmišlja hoće li ostati uz McLaren. Također, i odlazak Lewisa Hamiltona iz tima bio bi tada vrlo izvjestan.

Zato svi vjeruju da Mosley i FIA neće biti nemilosrdni, jer, kako je to šef formule 1 Bernie Ecclestone slikovito rekao, izbacivanje McLarena iz prvenstva bilo bi samoubojstvo za FIA-u i formulu 1. Whitmarsh se ipak nije želio kockati.

Šef McLarena odlučio je kopirati Lewisa Hamiltona, koji je javnom isprikom udobrovoljio FIA-u i za lažno svjedočenje više nije odgovarao. Whitmarsh se nada sličnom ishodu, a priča se da će McLarenu biti oduzeto 30 konstruktorskih bodova, a time i velik iznos novca koji bi dobio od TV prava.

Puno je onih koji Britancima ne žele oprostiti još jedna skandal. Izbacivanje McLarena iz formule 1 smatraju jedinom pravom kaznom za britansku ekipu.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije