Webberu prva pobjeda u karijeri

Radiosarajevo.ba
Webberu prva pobjeda u karijeri

Australčeva je prva pobjeda došla nakon što je u subotu prvi put došao do pole-positiona na kvalifikacijskom treningu. Pobijedio je napokon u svom 130. nastupu u utrkama Formule 1, nakon što je dosad samo tri puta dolazio do drugog mjesta, te postao prvi Australac pobjednik nakon Alana Jonesa 1981. godine.

Učinio je te na famozan način, nakon što je kažnjen prolaskom kroz boks zbog namjernog ulaženja u kontakt s Rubensom Barrichellom na samom startu utrke. Odradio je kaznu u 14. krugu, u trenucima kada je bio drugi u poretku iza Brazilca u Brawn GP-u, te se vratio na stazu ponovno na prvom mjestu jer je Barrichello ušao u boks u istom krugu natočiti gorivo.

Uspio je stvoriti dovoljno prednosti prije svog ulaska u boks zbog dotakanja goriva, te je na kraju uspio izboriti premijernu pobjedu s 9.2 sekunde prednosti.

Drugo je mjesto zauzeo timski mu kolega Sebastian Vettel, dok je treći bio Felipe Massa. Najbolji je to rezultat Brazilca ove sezone, te drugi podij Ferrarija u istoj.

Četvrti je bio Nico Rosberg u Williamsu. I njegov je rezultat najbolji ove sezone. Brawni su na kraju završili na petom (Button) i šestom mjestu (Barrichello).

U vrlo intrigantnom startu zapravo je najveći junak bio Lewis Hamilton, aktualni svjetski prvak u McLaren-Mercedesu. Uključivši KERS (startao je s pete pozicije) ugrozio je prvo mjesto Webberu i Barrichellu projurivši pored Vettela i Buttona kao da ih nema. No, junačko je djelo trajalo samo do prvog zavoja. U oštrom pokušaju zavijanja s vanjske strane puknula mu je jedna stražnja guma. Izgubio je putanju. Iako se uspio vratiti na stazu, svi su ga vozači vrlo brzo zaobišli. Na kraju je završio na 18. mjestu. Njegov timski kolega Heikki Kovalainen spasio je McLarenu dan osvajanjem jednog boda.

Sljedeća se utrka vozi za 14 dana na mađarskom Hungaroringu.

Formula 1, VN Njemačke:

1. Mark Webber RBR-Renault

2. Sebastian Vettel RBR-Renault +9.2

3. Felipe Massa Ferrari +15.9

4. Nico Rosberg Williams-Toyota +21.0

5. Jenson Button Brawn-Mercedes +23.6

6. Rubens Barrichello Brawn-Mercedes +24.4

7. Fernando Alonso Renault +24.8

8. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes +58.6

Ukupan poredak:

1. Jenson Button Brawn-Mercedes 68 bodova

2. Sebastian Vettel RBR-Renault 47

3. Mark Webber RBR-Renault 45.5

4. Rubens Barrichello Brawn-Mercedes 44

5. Felipe Massa Ferrari 22

6. Jarno Trulli Toyota 21.5

Poredak konstruktora:

1. Brawn-Mercedes 112 bodova

2. RBR-Renault 92.5

3. Toyota 34.5

4. Ferrari 32

5. Williams-Toyota 20.5

6. McLaren-Mercedes 14

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije