VN Španije: Senzacija, Max Verstappen je najmlađi pobjednik u historiji!

Radiosarajevo.ba
VN Španije: Senzacija, Max Verstappen je najmlađi pobjednik u historiji!
/ Foto: Pirelli
Trka za historiju! Trijumfom na VN Španije Max Verstappen postao je najmlađi pobjednik u historiji Formule 1.

Nedugo nakon što je dobio vozačku dozvolu i nekoliko dana nakon što je prekomandovan iz tima Torro Rosso u Red Bull, 18-godišnji Nizozemac pobijedio je u Barceloni.

Bila je to kruna dramatične utrke, na čijem startu Lewis Hamilton (Mercedes) nije uspio odbraniti prvu poziciju iz kvalifikacija. Vodeći u šampionatu Nico Rosberg se probio naprijed ali je zvanični svjetski prvak nakon nekoliko stotina metara želio vratiti lidersku poziciju.

Rosberg se branio agresivno, istjerao Hamiltona na travu. Britanac je izgubio kontrolu nad Mercedesovim bolidom koji se zanio, udario u Rosberga, pa su obojica marala odustati.

U odsustvu dvojice glavnih favorita razvila se sjajna borba između vozača Ferrarija i Red Bulla. Trku je poveo Daniel Ricciardo (Red Bull), koga je pratio novi timski drug Max Verstappen u prvom nastupu za "bikove".

Za vratom su im puhali Ferrarijevi vozači Sebastian Vettel i Kimi Räikkönen. Sredinom trke oba tima promijenila su taktiku po jednom svom vozaču pa su se izdvojili Verstappen i Räikkönen, dok su iza bili Vettel i Ricciardo.

Uslijedila je dramatična završnica: Verstappen je odbranio prvo mjesto, Räikkönen završio drugi, Vettel treći, Ricciardo četvrti i pored pucanja gume u pretposljednjem krugu.

Ukupni poredak nakon 5 od 21 utrke: Rosberg 100, Räikkönen 61, Hamilton 57, Vettel 48, Ricciardo 48, Verstappen 38…

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije