Valencija ostaje u kalendaru F1

Radiosarajevo.ba
Valencija ostaje u kalendaru F1

Utrke šampionata Formule 1 za Veliku nagradu Evrope će se i narednih pet godina održavati na stazi u marini u Valenciji, nakon što su organizatori utrke potpisali ugovor sa Međunarodnom automobilskom federacijom.

Valencija je domaćinstvo utrke VN Evrope preuzela prošle godine od staze Nirburgring u Njemačkoj.

Inače, od ranije je poznato da će sljedeće godine u kalendar utrka ponovo biti uvrštena staza Suzuka na kojoj će se održati VN Japana, očekuje se povratak utrke i u Kanadu, a mjestu u kalendaru se nadaju i nove staze u Južnoj Koreji i Indiji.

Od 1923. do 1977. godine uz prekide, Grand Prix Evrope vožena je kao počasna utrka. Prvi pobjednik bio je Talijan Carlo Salamano za volanom Fiata.

Prvi put kao samostalna utrka Velika Nagrada Evrope vožena je 1983. godine u Velikoj Britaniji na stazi Brands Hatch u Kentu na jugoistoku Engleske. Pobjednik prve utrke bio je Nelson Piquet koji je vozio za Brabham-BMW. Iduće godine utrka je premještena u Nürburgring gdje je slavio Alain Prost u bolidu McLarena, a 1985. ponovo se vraila na stazu Brands Hatch, gdje je ovaj put slavio Nigel Ernest James Mansell u Williams-Hondi.

VN Evrope nije vožena od 1986. do 1992. godine. Ayrton Senna bio je pobjednik utrke koja se te godine vozila u Donington Parku u Velikoj Britanij, a onda počinje era velikog Michaela Schumachera koji je čak šest puta slavio na VN Evrope. Prve dvije uzastopne pobjede ostvario je za volanom Benettona na stazama Jerez u Španiji i Nürburgring u Njemačkoj. Na stazi Nürburgring vozila se VN Evrope i 1996. godine kada je pobjednik bio Jacques Villeneuve.

Najbrži crikus na svijetu 1997. godine seli se ponovo na stazu Jerez na jugu Španije gdje je slavio veliki Mika Häkkinen. Idućih devet godina VN Evrope vožena je na stazi u Nürburgring gdje je Michael Schumacher za volanom Ferrarija (2000., 2001., 2004., 2006.) ostvario još četiri pobjede i tako postao rekorder po broju osvojenih Grand Prix utrke Evrope.

Prvi put u Valenciji 2008. godine slavio je Felipe Massa u Ferrariju.

Vezano:

Barrichello najbrži na V.N. Evrope

F1 opet u Kanadi

Australija ostaje u kalendaru

Recesija ubija F1

Fuji u finansijskim problemima

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije