Uslovna kazna za McLaren

Radiosarajevo.ba
Uslovna kazna za McLaren

Tim McLaren Mercedesa kažnjen je uslovnom zabranom nastupa na tri utrke u elitnom automobilističkom takmičenju, zbog laganja sucima utrke u Australiji.

Kazna će biti provedena ako se McLaren još jednom, kroz zadani period od godine dana, ogriješi o pravilnik takmičenja, potvrdilo je Svjetsko motosport vijeće (WMSC).

Podsjetimo o čemu je riječ - za vrijeme boravka sigurnosnog automobila na stazi tokom Velike nagrade Australilje aktualni je prvak Lewis Hamilton na naredbu iz boksa zakočio i dopustio Jarnu Trulliju (Toyota) da ga pretekne. Budući da pravila Formule 1 nalažu da se takvo što ne smije dogoditi za vrijeme boravka sigurnosnoga automobila na stazi Trulli je prvobitno kažnjen oduzimanjem osvojenog trećeg mjesta, ali mu je ono vraćeno nakon što je ustanovljeno što se točno dogodilo.

McLaren je kažnjen oduzimanjem bodova i optužen za kršenje članka 151c sportskog kodeksa, tj. za namjerno zavaravanje sudaca nakon utrke i lažnih iskaza.

Ovaj dio o zavaravanju sudija odnosi se na Hamiltonove riječi nakon utrke, kada je branitelj naslova tvrdio da takvo što nije učinio namjerno. Suprotno je dokazano nakon pregledavanja transkripata razgovora između McLarenovog boksa i aktualnog prvaka F1.

"McLaren je kažnjen sa tri utrke zabrane nastupa u Svjetskom prvenstvu Formule 1. Kaznu će odraditi ukoliko ih novi dokazi dodatno opterete ili, ukoliko se kroz sljedećih 12 mjeseci, ponovno ogriješe o članak 151c međunarodnog sportskog kodeksa", stoji u saopćenju Međunarodne automobilističke organizacije (FIA), u kojem se tvrdi da je kazna takva zbog javnog istupa i izvinjenja šefa tima Martina Whitmarsha.

Mercedes: Ne povlačimo se iz Formule 1

Iz štutgartskog sjedišta njemačkog automobilskog giganta Mercedesa u utorak su demanovali napuštanje Svjetskog prvenstva u Formuli 1.

Iz majčinske kompanije, Daimlera, objavili su za prvo tromjesječje 2009. godine gubitke od 1.7 milijardi eura. U istom kvartalu 2008. godine prijavljeni je profit Daimlera iznosio gotovo identičnih 1.7 milijardi.

Zbog katastrofalnog je pada prodaje reagirao Helmut Lense, sindikalni povjerenik Daimlera koji sjedi u upravnom odboru kompanije, rekavši da "vlasnici nemaju pravo ulagati enormna finansijska sredstva u sportske utrke dok se od radnika zahtijeva da stežu remen".

"Naš odnos s Formulom 1 iznova preispitujemo svake godine. Međutim, čak i da se istog trenutka povučemo iz natjecanja, ne bismo uštedjeli niti centa obzirom da imamo dugoročne ugovore", izjavio je financijski direktor koncerna Bodo Übber.

Motorima Mercedes u najprestižnijem automobilskom natjecanju opskrbljuje momčadi McLarena, Brawna i Force Indije.

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije