Umro je najbolji vozač Formule 1 među onima koji nisu bili svjetski prvaci

J. M.
Umro je najbolji vozač Formule 1 među onima koji nisu bili svjetski prvaci
Foto: McLaren / Sir Stirling Moss

Britanska legenda auto-moto sporta Sir Stirling Moss umro je u 91. godini nakon duge bolesti. Smatra se najvećim vozačem Formule 1 u historiji, među onima koji nikad nisu osvojili titulu svjetskog prvaka.

Moss se povukao iz javnog života u januaru 2018. zbog stalnih zdravstvenih problema. Prethodno je proveo 134 dana u bolnici nakon što je pretrpio infekciju grudnog koša dok je bio na odmoru u Singapuru u decembru 2016. godine.

Stirling Moss je pobijedio na 16 od 66 utrka Formule 1 u kojima je učestvovao od 1951. do 1961. godine. Postao je prvi britanski vozač koji je 1955. na Aintreeu pobijedio na domaćem terenu. Pomalo nevjerovatno: Imao je četiri uzastopne vicešampionske titule (1955-1958) i bio tri puta treći (1959-1961) u šampionatu F1.

Imao je nesreću da vozi u vrijeme velikog Juan Manuel Fangia, no najpoznatiji je po epskom gubitku naslova 1958. godine u trci za zemljakom Mikeom Hawthornom. Tokom VN Portugala Moss je upozorio Hawthorna da bi mogao biti diskvalificiran ako bude pogrešno gurao bolid, što je ovaj poslušao, stigao do drugog mjesta na utrci i na kraju osvojio titulu s bodom prednosti.

Bio je uspješan i na dva točka zabilježivši brojne pobjede u motociklizmu. Okušao se i u reliju i trkama izdržljivosti pa je 1955. godine pobijedio na utrci Mille Miglia u Italiji.

Moss je bio primoran da se povuče iz vrhunskog auto-moto sporta 1962. godine, nakon što ga je sudar u Goodwoodu ostavio u komi mjesec dana i paralizirao šest mjeseci. Međutim, nastavio je da se utrkuje u utrkama historijskih automobila na kojim je učestvovao sve do prije 10-ak godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije