U novoj sezoni Formule 1 ponovo šest sprint-utrka, Miami i Shanghai novi domaćini

0
Radiosarajevo.ba
U novoj sezoni Formule 1 ponovo šest sprint-utrka, Miami i Shanghai novi domaćini
AA / Max Verstappen slavio na Velikoj nagradi Austrije

Kalendar nove sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 sadržava šest sprint-utrka, baš kao što je to bilo i u prošloj sezoni, a starim domaćinima ovih takmičenja za bodove u skraćenom formatu, pridružit će se Miami i Shanghai, gdje će se voziti prvi put nakon 2019.

Sprint-utrke će ponovo biti dijelom Grand Prix vikenda u Austinu, Austriji, Brazilu i Kataru, saopćeno je u utorak iz vodstva takmičenja.

Prva od predviđenih šest sprint-utrka bit će održana u aprilu u Shanghaiju, koji je peta stanica Svjetskog prvenstva u 2024. U skraćenom formatu će moći uživati i gledatelji u maju u Miamiju, a potom i u junu na Red Bull ringu u Spielbergu.

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Nakon gotovo četveromjesečne pauze, četvrti sprint je na rasporedu u Austinu u oktobru, peti je na rasporedu početkom novembra na stazi Interlagos u Sao Paulu, a posljednji zadnjeg dana u istom mjesecu na stazi Lusail International u Kataru.

Kalendar Svjetskog prvenstva Formule 1 za sljedeću godinu sadrži rekordne 24 utrke, ali se ne očekuje da će u budućnosti broj sprint takmičenja biti povećan sa sadašnjih šest.

No, očekuje se da će se format sprinta za sljedeću sezonu biti promijenjen, o čemu će komisija Formule 1 glasovati u januaru.

Promjene formata bi trebale ići u smjeru promjena rasporeda takmičenja tokom Grand Prix vikenda. Tako bi kvalifikacije za sprint utrku bile održane u petak, takmičenje bi bilo u subotu, a potom bi se vozači borili u novim kvalifikacijama za startna mjesta za nedjeljnu Veliku nagradu.

Ove sezone su i kvalifikacije sprinta i sama utrka bili na rasporedu u istom danu, dok su kvalifikacije za startna mjesta na nedjeljnoj utrci na rasporedu bile u petak.

Podaci kojima raspolaže vodstvo takmičenja pokazuju porast gledanosti sprint-utrka.

"Od pokretanja 2021. sprint konstantno privlači veći broj gledatelja pred TV ekranima, pruža više zabave navijačima uz stazu, a zabilježen je i veći angažman ljubitelja Formule 1 na društvenim i digitalnim platformama", izjavio je u saopćenju izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije