U Bosnu i Hercegovinu stigao šampionski bolid Formule 1: Uskoro spektakl u centru Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
U Bosnu i Hercegovinu stigao šampionski bolid Formule 1: Uskoro spektakl u centru Sarajeva
Foto: Red Bull / Kamion sa šampionskim bolidom stigao u Sarajevo

Sarajevo će 9. juna biti domaćin spektakularnog događaja Red Bull Showrun, a najveću pažnju će zasigurno privući bolid Formule 1, koji će voziti slavni britanski vozač David Coulthard. Riječ je o bolidu RB7 ekipe Red Bull Racing, koji je stigao u glavni grad BiH.

Nakon dugog putovanja iz Poljske, gdje je obavio još jednu svoju misiju, slavni RB7 je stigao u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Sarajevo, dopremljen u specijalnom i prepoznatljivom kamionu zajedno s pratećom opremom.

S obzirom na činjenicu da će jedan od najdominantnijih bolida u historiji Formule 1 boraviti nekoliko dana u glavnom gradu BiH te u nedjelju 9. juna osloboditi svoju snagu i gromoglasni zvuk na sarajevskom asfaltu, bit će potrebno servisiranje i priprema kako bi David Coulthard izveo svoj performans, koji željno očekuju brojni fanovi Formule 1 u našoj zemlji, ali i svi ljubitelji adrenalina i dobre zabave. Stoga RB7 u svom pokretnom domu ima na raspolaganju sve što mu je potrebno da se pripremi i priredi nezaboravan show.

U BiH raste broj oboljelih od morbila: Pozivaju se roditelji da odmah djecu odvedu na vakcinaciju

U BiH raste broj oboljelih od morbila: Pozivaju se roditelji da odmah djecu odvedu na vakcinaciju

Inače, riječ je o bolidu koji je ekipa Red Bull Racinga koristila 2011. godine, a koji je predstavljen na stazi Ricardo Tormo nedaleko od Valencije.

Ovaj bolid je naslijedio izuzetno uspješni RB6, koji je osvojio dvostruku krunu 2010. godine, ali je donio i poboljšanja kojim su prevaziđeni brojni tehnički izazovi. Rezultat timskog rada u Red Bull Racingu bio je moćni RB7, jedan od najdominantnijih bolida u historiji Formule 1. Ovaj bolid je također donio ekipi iz Milton Keynesa titule u poretku vozača i konstruktora, što je bila druga dupla kruna za ovaj tim.

RB7 je u sezoni 2011. godine ostvario 12 pobjeda od čega tri dvostruke (1. i 2. mjesto), 27 podijuma, 18 od mogućih 19 pole positiona te je upisao ukupno 650 bodova. Vozačku postavu su činili Nijemac Sebastian Vettel i Australac Mark Webber. Upravo je Vettel u ovom bolidu osvojio svoju drugu od ukupno četiri titule svjetskog prvaka Formule 1.

Vettel je u ovoj sezoni ostvario 11 pobjeda i 15 pole positiona, a Webber jednu pobjedu i tri pole positiona. S obzirom na njegovu naviku da daje imena bolidima, popularni Seb je svoju karbonsku RB7 šasiju nazvao "Kinky Kylie".

Bolid RB7 je dizajnirao slavni dizajner Adrian Newey, a pokreće ga Renaultov 2,4-litarski V8 motor (8 cilindara, 32 ventila) težak 95 kilograma i uparen s uzdužno postavljenim sedmostepenim poluautomatskim mjenjačem s hidrauličnim sistemom (7+R) te opremljen KERS-om (sistem povrata kinetičke energije).

Ovaj motor "vrti" 18.000 obr/min i isporučuje 750 KS. Na utrkama je koristio Total Group gorivo i ulje, kao i 13-inčne OZ točkove s Pirelli P Zero gumama. Upravo je RB7 postao prvi bolid s KERS-om koji je osvojio konstruktorsku titulu. Cijeli bolid, uključujući vozača, težak je 640 kg.

Ono što je bilo specifično za ovaj bolid jeste i DRS sistem, odnosno sistem za smanjenje otpora zraka, koji je dio stražnjeg krila. Uveden je upravo 2011. godine s ciljem da se unaprijedi preticanje i funkcioniše jednostavno. Kada je vozač koji slijedi drugog na određenom dijelu staze u zaostatku do jedne sekunde, to mu omogućava da aktivira podesivo stražnje krilo. Krilce na tom stražnjem krilu se otvara, čime se značajno smanjuje otpor i pruža prilika vozaču da napadne rivala te eventualno prođe pored njega. Ovaj sistem je predstavljao jednostavan i efikasan dodatak bolidu, koji je zapravo bio toliko dominantan da mu je DRS bio rijetko potreban.

Pogledajte kako će izgledati staza za Red Bull Showrun u Sarajevu sa F1 bolidom

Pogledajte kako će izgledati staza za Red Bull Showrun u Sarajevu sa F1 bolidom

Legendarni Coulthard je više puta vozio RB7 na različitim lokacijama tokom Red Bull Showruna, događaja koji će se održati 9. juna u Sarajevu. Šampionski bolid će juriti na trasi od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BiH, a događaj iz Marseillea je primjer onoga što čeka mnogobrojnu publiku u glavnom gradu BiH. U kokpitu šampionskog bolida ponovo će biti slavni Coulthard.

Na dan Red Bull Showruna u Sarajevu se očekuje više desetina hiljada ljudi, koji će moći uživati i u nastupu virtuoza na motociklu Arunasa Gibieže te drift majstora Red Bull Driftbrothers, ali i u drugim sadržajima tokom cjelodnevnog događaja.

Kako će izgledati staza u Sarajevu i gdje će legendarni David Coultard voziti u centru grada saznajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije