Sud odbio žalbu Ferrarija

Radiosarajevo.ba
Sud odbio žalbu Ferrarija

Vrhovni sud u Parizu odbacio je Ferrarijevu žalbu protiv Formule 1 i Međunarodne automobilističke federacije (FIA), te se budućnost “propetih konjića” u elitnom automobilističkom takmičenju čini nesigurnom.

Talijanski konstruktor je, podsjetimo, podigao tužbu protiv FIA-e čija je namjera sljedeće takmičarske sezone opcionalno ograničiti budžet timova na 40 miliona funti. Timovi koji prihvate ograničenje budžeta imali bi veću slobodu u razvoju bolida, dok bi ostali morali svoj bolid razvijati u strogim granicama tehničkih pravila. Ferrari se žalio na tu odluku, međutim, dobio i odbijenicu na sudu.

Sa zahtjevima Ferrarija solidarizirali su se Renault, Toyota i Red Bull. Ako se dogodi da sve navedene ekipe izađu iz takmičenja, bio bi to snažan udarac budućnosti ovoga sporta.

Devet dana prije kraja prijava za sljedeću sezonu, Ferrari se još uvijek nije predbilježio na popis, a tvrde iz Maranella, to neće niti učiniti ukoliko se pravila ne promjene. I dok šef takmičenja Bernie Ecclestone tvrdi da će Formula 1 preživjeti i bez tima koji je u takmičenju od samog početka, vozač Ferrarijevog bolida Kimi Räikkönen ne strahuje za svoju poziciju.

"Prilično sam siguran da nećemo tek tako nestati iz F1. Ali, ne mogu to tvrditi sa stopostotnom sigurnošću", rekao je svjetski prvak iz 2007. godine.

"Imam ugovor s Ferrarijem i za sljedeću sezonu, a budući da se ekipa takmiči u mnogo kategorija vjerujem da će pronaći nešto za mene u slučaju da nas ne bude sljedeće sezone u Formuli 1. Mi smo porodica, kamo idu oni i ja idem za njima", dodao je Finac.

Inače, i Mark Webber, pilot Red Bulla ima svoje mišljenje o Ferrariju: "Oni su Formula 1. Crveni bolidi jednostavno se moraju naći na startu utrke."

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije