Schumiju po utrci 3,2 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Schumiju po utrci 3,2 miliona eura

U Fiatovom simulatoru u blizini Torina počeo je Michael Schumacher (40) pripreme za svoj povratnički nastup u Formuli 1.

Razlog je tome FIA-ino pravilo o zabrani testiranja bolida između utrka Svjetskog prvenstva Formule 1. U Ferrariju F60, bolidu za ovu sezonu, Schumacher nije nikad vozio, a do prve takve prilike, 23. avgusta u Valenciji, nema još mnogo vremena.

Također je u četvrtak objavljeno da će od Talijanskog automoto saveza Ferrari trebati ishoditi vanrednu dozvolu za sedmerostrukoga svjetskog prvaka, s obzirom da se dozvole iznova izdaju uoči svake nove sezone. Nijemac bi trebao zadovoljiti kriterije vanrednosti: odvozio je 18 utrka u tri posljedne sezone prije sadašnje, za koju traži dozvolu. Minimum je 15.

"O tome ne mogu donositi zaključke. Koliko znam, Schumacher će samo nadomjestiti Massu dok se brazilski vozač ne oporavi. Dakle, vjerujem da je povratak privremen", rekao je Shumijev menad\er Will Weber na pitanje novinara koliko dugo Schumacher ostaje u F1 i da li će voziti u idućoj sezoni.

Schumacher, koji se 2006. godine povukao iz Formule 1, zaradiće uz nadoknadu od nešto više od 3,2 miliona eura po trci.

Počelo se raspravljati i o tome kakav bi značaj povratak Michaela Schumachera u Formulu 1 mogao imati za Kimija Räikkönena, svjetskog prvaka iz 2007. godine, koji je u posljednjim dvjema sezonama neprepoznatljiv, kao da je ostao bez motiva.

Niki Lauda i Eddie Jordan, velikani Formule 1, smatraju da će Schumijev povaratak na staze zapravo spasiti Finca, baš kao što će spasiti i samo takmičenje.

"Bit će to najinteresantnije u cijeloj priči: tko će od njih dvojice biti brži? Kimi se mora pribrati ili će biti zasjenjen", rekao je bivši svjetski prvak Niki Lauda, koji se naslovom okitio i po povratku na staze nakon četverogodišnje pauze.

"Michaelov povratak najbolja je priča u povijesti formule 1", jasan je Lauda.

"Vidjet ćemo sada novog Räikkönena. Finac si sigurno neće dozvoliti da ga Schumacher posrami", izjavio je Eddie Jordan, koji je Schumacheru 1991. godine u svom Jordanu omogućio debi u Formuli 1.

Massa izlazi u nedjelju

Privatni je doktor Felipea Masse, dr. Dino Altmann, najavio da bi u nedjelju 28-godišnji Brazilac mogao napustiti Vojnu bolnicu u Budimpešti s obzirom da njegovo ozdravljenje napreduje iznad očekivanja.

Tako će Massu najvjerojatnije premjestiti do njegova europskog prebivališta u Monte Carlu, gdje će biti na kućnoj njezi prije no što započne s procesom oporavka.

"Massa se vraća u normalu, Nema nikakvih problema s okom, sve je u redu. Jede normalnu hranu, danas je jeo piletinu, a za doručak kruh, sir, jaja i bananu", rekao je Altmann.

Zbog povrede oka doktori su isključili mogućnost da se Massa ponovo utrkuje ove sezone.

"To je jedino o čemu ramišlja, to je njegova fiksna ideja. Nema nikakvih strahova uopće. Jedino razmišlja o tome hoće li biti sposoban utkivati se u Valenciji. Također se šalio sa svojim prijateljima i bratom. Kada nam je pričao da je čuo za vijest o Schumacheru, rekao je: Vidjet ćemo hoću li mu dopustiti da vozi moj auto, jer nemam namjeru odustati”, prenio je Altmann Massine riječi.

Massa je stradao u subotu na Hungaroringu, nakon što ga je u glavu pogodila opruga teška 800 grama, otpala s bolida Rubensa Barrichella, pri brzini većoj od 200 kilometara na sat. Život je aktualnome svjetskom doprvaku spasila visokovrijedna kaciga (12.000 eura).

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije