Renaultu uslovna kazna od dvije godine

Radiosarajevo.ba
Renaultu uslovna kazna od dvije godine

F1 tim Renaulta kažnjen je uslovnom diskvalifikacijom iz Formule 1 na dvije godine zbog namještanja utrke u Singapuru 2008. godine.

Bivši šef tima Flavio Briatore dobio je doživotnu zabranu obnašanja bilo koje funkcije u Formuli 1, bivši direktor Pat Symonds isključen na pet godina izbačen je iz 'najbržeg svjetskog cirkusa'.

Upravo su Briatore i Symonds 2008. godine tražili od Nelsona Piqueta Jr. na Velikoj nagradi Singapura da namjerno izazove nesreću, kako bi do pobjede došao njegov timski kolega Fernando Alonso.

"Plan da izazovemo nesreću bila je njihova ideja", rekao je na saslušanju pred FIA-om mlađi Piquet, koji je prije nekoliko sedmica dobio otkaz u Renaultu.

Briatore i Symonds su sa svojih mjesta u Renaultu odstupili prošle sedmice kada su se pojavile optužbe.

Svjetsko moto-sport vijeće optužilo je Renault da je kršio Međunarodni sportski kodeks i sportska pravila.

"Vijeće smatra da je Renault ugrozio integritet sporta, ali i živote gledatelja, dužnosnika, drugih gledatelja i Nelsona Piqueta Jr.. Osuđuju se postupci pojedinaca i odlučili smo odrediti uvjetnu kaznu tima Renaulta do kraja sezone 2011. godine"

Fernando Alonso, koji je itekako dobro iskoristio sigurnosno vozilo nakon nesreće i došao do pobjede, oslobođen je svih optužbi.

U Renaultu su svjesni što su napravili, a u ime tima izvinio se predsjednik Renaulta Bernard Rey.

"Izvinjavam se ispred Svjetskog moto-sport vijeća. Preuzimamo punu odgovornost za ono što smo učinili i nadamo se da ćemo imati puno bolje dane u budućnosti", rekao je Rey.

Nelson Piquet se izvinio nadležnom disciplinskom tijelu, a kaznu je izbjegao zahvaljujući imunitetu koji mu je ponuđen u zamjenu za otkrivanje svih pojedinosti vjerojatno najveće afere u svijetu Formule 1. Fernando Alonso također je bio u Parizu, ali je nakon svjedočenja zaključeno da nije bio upleten u mutne radnje.

U Renaultu su se nadali da bi Briatoreov i Symondsov odlazak iz tima možda mogao značiti pomilovanje ili blažu kaznu (do 50 miliona funti), ali FIA nije bila tako milostiva.

Vezano:
Renault priznao krivicu?
Briatore: Otišao sam za dobrobit Renaulta
Renault pod istragom za namještanje utrke
Ko je osmislio namještaljku? (VIDEO)
Mosley: Piquet dobija imunitet ako kaže istinu o Renaultu
Piquet dobio otkaz u Renaultu

sportal.hr/sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije