Renault pod istragom za namještanje utrke

Radiosarajevo.ba
Renault pod istragom za namještanje utrke

FIA je odlučila istražiti tvrdnje da je Renaulta, u prošlogodišnjoj utrci za Veliku nagradu Singapura pobjedu svom polotu Fernandu Alonsu, nije omogućio na pošten način...

Velika nagrada Singapura prošle je godine polučila velik uspjeh - Fernando Alonso umiješao se u borbu McLarena i Ferrarija za naslov prvaka, noćna utrka privukla je mnogobrojne gledatelje, a sama staza predstavljala je izazov za vozače.

U 14. krugu izletio je Renaultov Brazilac Nelson Piquet, zbog čega je na stazu poslan sigurnosni automobil. Takav razvoj zbivanja najviše je pogodovao upravo Alonsu, koji je ranije odradio zaustavljanje u boksu i nedugo zatim preuzeo vodstvo.

Prvo je mjesto sačuvao do kraja, a optužbe terete Piqueta da je nesreću izazvao - namjerno, u skladu sa željama tima na čijem je čelu Flavio Briatore.

Prvi čovjek Formule 1, Bernie Ecclestone, odlučio je istražiti slučaj. "FIA je pokrenula detaljnu istragu. Ne znam jesu li glasine istinite. Ako se pokažu istinitima, onda će Nelson biti u grdnim problemima. Sve mi je to vrlo čudno", rekao je.

Eventualna kazna mogla bi uključivati određen novčani iznos, zabranu nastupa na određenom broju utrka te izbacivanje iz svjetskog prvenstva. Međutim, sve je još uvijek daleko od bilo kakvog dokaza, tim više što Piquet i Renault trenutno nisu u najboljim odnosima - a krivica bi pala i na vozača i na tim.

"Situacija je ozbiljna. Možda se radi samo o glasini, ali u svakom slučaju to nije dobro za sport. Ne želimo da itko misli da rezultati nisu čisti", dodao je Ecclestone.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije