Raspad Formule1?

Radiosarajevo.ba
Raspad Formule1?

Iako se činilo kako je popuštanjem od strane FIA-e dogovor između krovne organizacije u Formuli 1 i ekipa na pomolu od toga ipak - neće biti ništa. Naprotiv, timovi su predali službeno saopštenje u kojem najavljuju kako pokreću novu seriju i novo takmičenje...

Članice FOTA-e (Formula One Team Association) odlučile su istupiti iz Formule 1. Nakon svih silnih promjena koje su odlučili uvesti čelnici Formule 1 i onih koje tek planiraju biti uvedene - timovima je prekipjelo.

Oktanski cirkus već je dulje vrijeme pravi cirkus, a u službenom saopštenju koje su izdale ekipe čini se kako mjesta novim razgovorima - nema: "Ekipe ne mogu nastaviti kompromitirati fundamentalne vrijednosti ovog sporta pa su zajednički odlučile izmijeniti svoje uvjetne aplikacije za sezonu 2010. te stoga nemaju druge alternative nego pokrenuti pripreme za lansiranje novog prvenstva."

Ono što im se sve nije sviđalo kod Bernija Ecclestonea odlučili su promijeniti: "Nova serija imat će transparentnu vladavinu, jedan set pravila, ohrabrivat će ulazak novih sudionika te poslušati želje i zahtjeve svojih navijača uključujući i ponudu nižih cijena ulaznica za gledatelje diljem svijeta."

Spominjalo se kako će Ferrari i dvije Red Bullove ekipe morati isplatiti golemu odštetu za prijevremeni raskid ugovora s Ecclestoneom, no čini se kako od toga ipak neće biti ništa jer odvjetnici timova tvrde kako ti ugovori više ne vrijede zbog silnih promjena koje su u međuvremenu uvedene.

BMW, Brawn, Ferrari, McLaren, Renault, Toyota i dvije ekipe Red Bulla tako odlaze iz Formule 1 i organizirat će svoje takmičenje, a što o istome misle navijači dobro su pokazali u istraživanju na forumu britanskog Autosporta gdje je njih čak 75 posto poduprijelo ovakvu odluku timova.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije